Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea újabb atomrobbantásra készülhet

2013. április 8., hétfő 06:48 | aznap frissítve

Észak-Korea újabb, immár a negyedik kísérleti atomrobbantást készítheti elő Punggje-ri település mellett, az első számú észak-koreai föld alatti atomkísérleti létesítmény déli alagútjánál, írta a Dzsungang-ilbo című dél-koreai lap egy magas rangú szöuli kormányzati tisztségviselőre hivatkozva. A most jelzetthez hasonló mozgolódást érzékeltek a körzetben februárban, a harmadik észak-koreai kísérleti atomrobbantás előtt.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy valóban egy újabb nukleáris kísérlet előkészületéről, vagy elterelő manőverről van szó, amelynek célja, hogy Phenjan fokozza az Egyesült Államokra és Dél-Koreára nehezedő nyomást.

Dél-koreai katonai szakértők ezzel egyidejűleg jelezték, Észak-Korea megkezdte az előkészületeket arra, hogy elindítson egy közepes hatótávolságú rakétát az ország keleti partjainál egy mozgatható indítóállásról.

A február 12-i kísérleti atomrobbantás óta kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szigorított az Észak-Koreával szemben érvényben lévő szankciókon, mire Phenjan bejelentette, hogy semmisnek tekinti az 1953-ban Dél-Koreával aláírt, a koreai háborút lezáró fegyverszünetet. A sztálinista rezsim ezután atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat.

Az amerikai haderő anyahajókat vezényelt a térségbe, és két B-2-es lopakodó nehézbombázót is bevetett a Koreai-félsziget térségében Dél-Koreával közösen tartott hadgyakorlaton. Nem fenyeget azonnali katonai konfrontáció az Egyesült Államok és Észak-Korea között, nyugtatta meg ugyanakkor vasárnap az ABC televízió nézőit a Fehér Ház egyik vezető stratégiai tanácsadója.

A kérdésre, hogy kiválthat-e amerikai katonai válaszlépést egy újabb észak-koreai rakétakísérlet, Dan Pfeiffer, a Fehér Ház vezető tanácsadója kijelentette: „Láttuk azokat a jelentéseket, amelyek szerint az észak-koreaiak rakétákat mozgatnak és nem lennénk meglepve, ha kísérletet hajtanának végre. Korábban is csináltak ilyet. Ez egy olyan dolog, amilyen már sok-sok évvel azelőtt is folyt Észak-Koreában, hogy Barack Obama elnök hatalomra került."

A japán védelmi miniszter elrendelte, hogy a hadsereg semmisítsen meg minden, a szigetország területét veszélyeztető észak-koreai rakétát. Tokió Aegis rakétavédelmi rendszerrel felszerelt rombolókat vezényel a Japán-tengerre, így reagálva azokra az értesülésekre, amelyek szerint Phenjan a héten újabb kilövést hajthat végre, jelentette a japán sajtó.

Az észak-koreai feszült helyzettel kapcsolatot forgatókönyvekről  korábbi cikkünkben   olvashat bővebben, és Észak Korea haderejéről is talál  összefoglalót .

Rovatok