Index Vakbarát Hírportál

Tíz euróért kiváltható a roma útlevél

2013. április 8., hétfő 21:39

Az önmagát roma királynak tekintő Florin Cioabát választották hétfőn a Nemzetközi Roma Szövetség elnökévé a szervezet Nagyszebenben tartott nyolcadik kongresszusán. Florin Cioaba a lengyelországi Stanislaw Stankiewiczet váltja a szövetség élén. A megválasztása utáni sajtótájékoztatón Florin Cioaba általa "roma útlevélnek" nevezett igazolványt ígért a Nemzetközi Roma Szövetség büntetlen előéletű tagjainak, írta az Agerpres hírügynökség.

A roma szövetség új elnöke azt mondta, ő maga már rendelkezik ilyen igazolvánnyal. Be is mutatta a Lettországban kinyomtatott zöld színű okmányt, amelyet tíz euróért lehet kiváltani. A "roma útlevél" viselője személyi adatait és származási országa nevét tartalmazza. "Ez egy olyan útlevél, amely a közösségen belül érvényes" -  magyarázta Florin Cioaba, aki szerint a roma közösséghez való tartozást, a közösség iránti elhivatottságot lehet kifejezni az okmánnyal.

Florin Cioaba arra számít, hogy Európa-szerte 15 ezer roma folyamodik az okmányért, amellyel segélyekhez juthatnak majd a szövetség Nápolyban és Párizsban megnyitandó irodáiban. Ezek a tervek szerint afféle roma konzulátus szerepét töltik majd be.

Florin Cioaba 50 milliósra becsülte a világ roma népességét, közülük szerint mintegy 13 millió élnek Európában. A Nemzetközi Roma Szövetségnek 400 ezer tagja van. A szövetség kongresszusa vasárnap kezdődött a dél-erdélyi Nagyszebenben. A rendezvényen felszólalt Elena Basescu néppárti európai parlamenti képviselő, a román államfő lánya is. A Nemzetközi Roma Szövetséget 1971-ben hozták létre, első kongresszusán döntötték el, hogy április 8-át a romák világnapjává nyilvánítják. A nagyszebeni kongresszuson Európa 35 országából, valamint Amerikából, Indiából és Ausztráliából vettek részt küldöttségek.

Rovatok