Index Vakbarát Hírportál

44 éve vár kivégzésére egy japán

2013. április 9., kedd 17:15

Egy 75 éves tokiói elítélt a világ leghosszabb ideje siralomházban lévő embereként bekerült a Guinness Rekordok közé. A férfi 1968 szeptembere óta vár kivégzésére. Hakamada Ivaót négy rendbeli gyilkosságban találták bűnösnek.

A szigetországban Hakamada-incidens néven ismert bűnügyben 1966 júniusában egy cégtulajdonos és három családtagja lelte halálát lakástűzben. Az esetért Hakamadát gyilkossággal és betöréssel vádolták meg, majd ítélték halálra. Az ítéletet a legfelsőbb bíróság 1980-ban helyben hagyta. A férfi ügyének újratárgyalását akarja elérni a DNS-bizonyítékok ellentmondásosságára hivatkozva.

Hakamada ügyvédei a Guinness Rekordok közé való bekerüléssel a halálraítéltek rossz körülményeire akarják felhívni a figyelmet. A férfit magánzárkában tarják fogva, még az őrökkel sem beszélgethet engedély nélkül. Már évek óta nem fogadott látogatókat, és állítólag elmebajban szenved.

Japánt azért is gyakran bírálják, mert a legsúlyosabb büntetési tételt a mai napig akasztással hajtják végre, az elítéltek pedig rossz körülményeknek és hosszú bizonytalanságnak vannak kitéve a siralomházakban, ahol jelenleg 132-en várakoznak kivégzésükre. Ugyanakkor felmérések szerint a japánok döntő többsége támogatja a halálbüntetés fenntartását.

Bár Hakamada 44 és fél éve ül börtönben, a siralomházban töltött idő hivatalos Guinness-rekordja "csak" 42 év, mivel a rekordok könyve csupán a 1968 és 2010 közötti időt vette számba - írta a Mainicsi Simbun japán lap.

Rovatok