Index Vakbarát Hírportál

Dél-Koreából is jobb lesz hazajönni!

2013. április 9., kedd 11:02

Észak-Korea figyelmeztette kedden a Dél-Koreában tartózkodó külföldieket, hogy készüljenek fel az ország gyors elhagyására, ha háború törne ki a félszigeten. Phenjan az utóbbi hetekben már sokadszor fenyegetőzik háborúval.

„A Koreai-félsziget termonukleáris háborúba sodródik. Nem akarjuk, hogy háború esetén bántódásuk essen a Dél-Koreában tartózkodó külföldieknek” – közölte a Koreai Ázsia-csendes-óceáni Békebizottság elnevezésű, félhivatalos észak-koreai szervezet szóvivője, akit a KCNA hírügynökség idézett.

Észak-Korea a múlt héten a Phenjanban lévő külföldi nagykövetségeket figyelmeztette: háború esetén arra kényszerülhetnek, hogy diplomatáiknak el kell hagyniuk az országot. Nincs azonban jele annak, hogy Észak háborúra készülne 1,2 milliós hadseregével. A Reuters szerint a fenyegetések – legalábbis részben – feltehetőleg belpolitikai célt szolgálnak, azt, hogy megerősítsék a fiatal vezető, Kim Dzsong Un tekintélyét.

Szöulban eddig csak néhány ország tanácsolta külképviselete útján állampolgárainak, hogy hagyják el az országot.

Az EU nem tervez kimenektést

Az Európai Unió a Dél-Korea elhagyására felszólító friss észak-koreai üzenetek ellenére sem lát közvetlen háborús veszélyt, így egyelőre nem tervez kimenekítési intézkedéseket a félszigetről – mondta el egy uniós forrás kedden Brüsszelben.

A mérlegelés egyébként is a tagállamok hatásköre, nem pedig az uniós központé. Brüsszel meglátása szerint az emberek egyelőre nincsenek közvetlen veszélynek kitéve a térségben, de a konfliktus kiéleződésének kockázata fennáll – tette hozzá. Egyelőre az Európai Külügyi Szolgálat sem foglalkozik a kimenekítés kérdésével.

Az Európai Unió hét tagállama rendelkezik közvetlen magas szintű képviselettel Észak-Koreában. Brüsszeli értesülések szerint egyelőre ők sem döntöttek követségeik kiürítéséről, de szerdáig tudatják hivatalos álláspontjukat Phenjannal a kérdésben.

Brüsszekben nem tudják pontosan az Észak-Koreában tartózkodó uniós állampolgárok számát, de becslések szerint az nem lehet túl magas. Ha kimenekítésre kerülne sor, a küldöttségek Phenjan támogatására is rászorulnának a mozgásszabadságra vonatkozóan az országban érvényben lévő korlátozások miatt.

Martonyi szerint ez csak pszichológia

Magyarország lélektani hadviselésnek tekinti az észak-koreai provokációsorozatot, amelynek célja a nyugtalanság, feszültség keltése, erre pedig a legjobb válasz a higgadtság, a nyugalom megőrzése – mondta Martonyi János külügyminiszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kiemelte: közvetlen háborús veszély nincs a Koreai-félszigeten, bár „egyedi provokáció teljes biztonsággal nem zárható ki”. „Egyfajta pszichológiai műveletről van szó, amelynek vélhetően belpolitikai okai vannak” – fogalmazott.

Nem szabad engedni a provokációnak, „ami persze nem zárja ki az egyértelmű, határozott, világos szavak használatát”. Ez meg is történt a nemzetközi közösség, az EU és Magyarország részéről is – mondta Martonyi János.

Rovatok