Index Vakbarát Hírportál

Jövő szerdán temetik Margaret Thatchert

2013. április 9., kedd 14:07

Jövő szerdán vesznek végső búcsút Margaret Thatchertől – jelentette be kedden a brit miniszterelnöki hivatal. Temetési szertartásán jelen lesz II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg is.

A Downing Street szóvivője megerősítette, hogy Thatchert a hivatalos brit protokoll alapján „ceremoniális temetési szertartással″ búcsúztatják – ez a protokollsorrendben az állami temetés után következik.

Az állami temetés rendszerint csak a királyi család magas rangú tagjainak jár, de például az 1965-ben elhunyt Churchillt is teljes állami temetési szertartással búcsúztatták. Ő volt eddig az utolsó olyan nem királyi státuszú brit közéleti személyiség, aki állami temetésben részesült.

A keddi brit sajtó értesülései szerint Thatcher maga kérte, hogy halála után ne rendezzenek neki teljes állami temetést, vagyis ne ravatalozzák fel, és búcsúszertartása idején a légierő gépei ne repüljenek át a temetési menet útvonala felett. Közeli ismerőseinek beszámolója szerint Margaret Thatcher mindezt merő pénzpocsékolásnak tartotta.

A BBC beszámolója szerint a közpénzen spórolás még egyszer szóba került a gyászhír kapcsán: a parlament húsvéti szünetét megszakítva szerdán rendkívüli ülésen emlékezik meg a volt kormányfőről. Munkáspárti képviselők tiltakoztak ez ellen, szóvá téve, hogy felesleges erre költeni az adófizetők pénzét, mivel a képviselők a szünetet követően jövő héten is megemlékezhetnek a vasladyről.

Miközben a világ államfői részvétüket fejezték ki, több kis létszámú csoport is megünnepelte a vaslady halálát, többet között Glasgowban, Bristolban és Londonban. Bristolban verekedésig fajult a helyzet és kukákat is felgyújtottak, a rendőrség egy embert letartóztatott.

Rovatok