Index Vakbarát Hírportál

A francia felsőház is elfogadta a melegházasságot

2013. április 10., szerda 06:18

A nemzetgyűlés után a francia parlament felsőháza, a szenátus is megszavazta kedden késő este a melegek házasodását lehetővé tevő törvénycikkelyt. Tízórás vita után 179 szenátor, a kormányzó szocialisták, valamint a kommunisták és a radikálisok szavazatával fogadták el 157 ellenszavazat ellenében a törvénytervezet első cikkelyét, amely kimondja, hogy az azonos nemű párok is házasságot köthetnek.

A törvény hevesen vitatott többi részéről, például arról, amely lehetővé tenné a meleg párok számára az örökbefogadást, később szavaznak. A kedd esti szenátusi döntéssel kézzelfogható közelségbe került az, hogy teljesül Francois Hollande államfő elnökválasztási kampányban tett egyik legfontosabb ígérete. A melegházasságot engedélyező törvény ellenzői több százezres tiltakozó megmozdulásokat tartottak.

Franciaországban az azonos nemű párok 1999 óta bejegyzett élettársi viszonyt létesíthetnek. Egy 2011-es felmérés szerint a párkapcsolatban élő franciaországi melegek nagyjából 200 ezren vannak, 43 százalékuk regisztrált élettársi kapcsolatban él, és körülbelül 10 százalékuk nevel gyereket.

Rovatok