Index Vakbarát Hírportál

Egymillió eurós bírságot kapott a Costa Concordia tulajdonosa

2013. április 10., szerda 16:18

Egymillió euróra büntette a Costa Crociere hajótársaságot szerdán a grossetói bíróság. A vállalat ügyvédje elégedett, szerinte józan döntés született.

Miután Costa Concordia tulajdonosa elismerte felelősségét a 2012. január 13-i katasztrófában, a bíróság elfogadta a társaság peren kívüli megegyezésre vonatkozó kérelmét. A vállalat vezetőinek így nem kell bíróság elé állniuk, de úgynevezett adminisztratív szankciót kell fizetniük a Francesco Schettino kapitány által okozott kár miatt.

A Costa Concordia-per előzetes tárgyalása április 15-én lesz a grossetói bíróságon. Ezen a hajótársaság „sértett félként″ kíván részt venni Schettinóval szemben, és kártérítést követel az „elveszített hajóért″.

A tavalyi szerencsétlenségben 32 ember, köztük egy magyar vesztette életét, amikor a toscanai partoknál egy szikla hetven méteres lyukat vágott a hajó oldalán. A 300 méter hosszú, 114 ezer tonna súlyú Costa Concordia alig ötven másodperc alatt vált irányíthatatlanná. A hajótársaság a túlélőknek tavaly fejenként 14 ezer eurós kártérítést ajánlott fel.

Rovatok