Index Vakbarát Hírportál

Hollande: Elég az adóparadicsomokból

2013. április 10., szerda 13:11

Fel kell számolni a világ adóparadicsomait, jelentette ki François Hollande francia köztársasági elnök, aki megüzente a francia bankoknak, hogy be kell számolniuk minden leányvállalatukról, írja a BBC.

Hollande-nak előző héten azért kellett nyilvánosan magyarázkodnia, mert az államfőt és a teljes kormányt megrengető belpolitikai vihart kavart Franciaországban, hogy az adócsalással és pénzmosással megvádolt Jérome Cahuzac elismerte: hónapokon át hazudott az eltitkolt külföldi bankszámláiról. Több hónapnyii tagadás és rágalmazási perek után a volt miniszter elismerte, hogy 600 ezer euró értékben voltak eltitkolt külföldi bankszámlái.

A köztársasági elnök előző héten reformintézkedéseket is bejelentett, amelyek törvénytervezetét szerdán mutatta be. Hollande azt mondta, hogy egy új, központi ügynökség küzdene a csalás és korrupció ellen Franciaországban. Korábban azt ígérte, hogy a korrupció és adócsalás miatt elítélteket teljesen kizárják a közéletből, ezen felül pedig megerősítik az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Rovatok