Index Vakbarát Hírportál

Ezrek ünneplik az utcán Thatcher halálát

2013. április 11., csütörtök 20:57

A boszorkány halott nevű, közel hatezer tagot számláló facebook csoport utcai ünnepséget szervez azoknak, akik nem kifejezetten kedvelték az egykori konzervatív miniszterelnököt és politikáját.

A jövő szombati, a tervek szerint a Trafalgar térre szerveződő bulival egybekötött demonstrációt egy 45 éves brightoni tanárnő kezdeményezte "Citizen Smith" néven. A szervező Romany Blythe szerint a megmozdulás nem Thatcher személye, hanem a politikája ellen irányul.

Már rögtön Thatcher hétfői halála után is voltak spontán utcai ünneplések több helyszínen is Nagy-Britanniában. London déli városrészében, Brixtonban több százan gyűltek össze, rögtönzött utcai diszkóval, a Thatcher-korszak slágereivel, dobozos sörrel köszöntve a volt kormányfő halálát.

Több brit lap elítélte a rendezvényt. Többek között John Lydon, a Sex Pistols énekese is ízléstelenségnek tartja az ünneplést. "Egész életében ellenségek voltunk, de a halálban már nem leszek az. Ez gyáva dolog lenne" - mondta el Lydon, akinek számtalanszor meggyűlt a baja az egykori miniszterelnökkel és kormányával.

A The Guardian értesülése szerint a rendőrség nagy erőkkel készül a szombati eseményre.

Rovatok