Index Vakbarát Hírportál

A mexikói drogbandák kiszemelték Európát

2013. április 12., péntek 17:52

A hírhedt mexikói drogkartellek egyre inkább próbálják megvetni a lábukat Európában, és igyekeznek a kontinens kábítószerpiacának főszereplőivé előlépni - közölte pénteken az Europol.

A "szélsőségesen erőszakos eszközöket alkalmazó" kartellek, köztük a Los Zetas és a Sinaloa az utóbbi tíz évben az észak-amerikai és európai piacokra irányuló kokaincsempészet globális koordinátoraivá váltak. Az Europol adatai szerint a mexikói bandák a szintetikus drogok előállításában és csempészetében is fontos szerepet játszanak, illetve a fegyvercsempészetben is érdekeltek. Mások mellett ők látják el fegyverekkel a calabriai maffiát, a ,Ndranghetát is.

Nem akarunk a mexikóihoz hasonló szintű erőszakot és brutalitást látni Európában - szögezte le Rob Wainwright, az Europol igazgatója közleményében. Biztosított arról, hogy az európai biztonsági erők "nem fogják engedni, hogy a mexikói bűnbandák megvessék a lábukat" a kontinensen.

Az Europol rámutatott, hogy néhány kartell máris mutat némi aktivitást Európában: a Los Zetas például embereket csempészett Európa több északkeleti országából Mexikóba szexuális kizsákmányolás céljából. Más csoportok pedig Délkelet-Európából csempésztek fegyvereket, amelyeket dél-amerikai kokaincsempészekkel folytatott csereügyletekhez használtak fel - közölte az uniós rendőri szervezet.

Mexikóban 2006 óta több mint 25 ezer emberéletet követeltek a drogkartellekhez köthető erőszakcselekmények. Ahogy arra cikkünk is rámutat. a mexikói drogbandák terjeszkedésében és erősödésében éppen a drog ellen vívott háború tölt be jelentős szerepet. Miközben a küzdelem hatalmas pénzt és erőforrásokat emészt fel, hatása annyi, hogy magasan tartja az árakat, pnzeli a korrupt politikai és gazdasági intézményrendszert, amelynek révén egyre erősödik a szervezett bűnözés.

Rovatok