Index Vakbarát Hírportál

Elfogadta választási programját a Német Szociáldemokrata Párt

2013. április 14., vasárnap 20:06

Elfogadta választási programját a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a vasárnap tartott augsburgi rendkívüli kongresszuson megszavazott program középpontjában a német lakosság értékrendjének egyik legfontosabb eleme, a társadalmi egyensúly és igazságosság áll.

A 600 küldött ellenszavazat nélkül fogadta el a programot, amely szerint egyebek között be kell vezetni a kötelező minimálbért, emelni kell a legjobban keresők személyi jövedelemadóját, és fékezni kell a túlnyomó többségben bérlakásban élő németek lakbérköltségének emelkedését.

Németország csak akkor lehet tartósan sikeres gazdaságilag, ha erősebben érvényesül az egyenlőség és a méltányosság elve - emelte ki Peer Steinbrück kancellárjelölt. A választás tétje az, hogy sikerül-e helyreállítani a válság és a konzervatív-liberális kormány tevékenysége miatt felborult társadalmi egyensúlyt, és meghaladni a liberális hatásra formálódó "egomán társadalmat" - mondta a politikus. Hangsúlyozta: a közjó érdekét az egyéni profitérdek fölé kell helyezni, ehhez pedig "meg kell szelídíteni a turbókapitalizmust", és korlátozni kell a pénzügyi piacok hatalmát.

Az SPD jelenleg 25 százalék körül áll a felmérésekben, a konzervatív CDU/CSU pedig 40 százalék körül. Az országos parlamenti választást szeptemberben tartják. A szociáldemokrata kancellárjelölt személyes népszerűsége és Angela Merkel kancellár népszerűsége között is hasonlóan nagy a különbség a hivatalban lévő kormányfő javára.

Szakértők szerint erős az összefüggés az SPD alacsony támogatottsága és Peer Steinbrück szereplése között. A párt tavaly ősszel választotta kancellárjelöltnek a 2005 és 2009 közötti nagykoalíciós kormány pénzügyminiszterét, akit azóta sokan bírálnak szerencsétlenül megfogalmazottnak és rosszul időzítettnek vélt nyilatkozatok miatt. Nem volt kedvező kritikai visszhangja például annak a kijelentésének, hogy a mindenkori német kancellár fizetése méltatlanul alacsony. Legutóbb egy kampányszlogen körül alakult ki kínos helyzet. A párt stratégiái Steinbrück egy beszédének központi gondolata alapján - miszerint nem az egyén, hanem a közösség számít - A közösség a döntő (Das Wir entscheidet) szókapcsolatot tették meg a kampány fő jelszavának, mire kiderült, hogy egy munkaerő-kölcsönző cég évek óta reklámozza magát ezzel a kijelentéssel.

A párt azonban nem változtatott jelszót, a kongresszuson pedig kiállt jelöltje mellett, aki harcias beszédében kitartó választási küzdelemre és a választók minél aktívabb mobilizálására bíztatta társait, és hangsúlyozta: "Németország kancellárja akarok lenni".

Vezető szociáldemokrata politikusok szerint a szeptember 22-i választás előtt több mint öt hónappal az aktuális közvélemény-kutatási adatokból kibontakozó erőviszonyok ellenére teljesen nyílt a verseny. A végeredményt a kampány utolsó négy hete határozza meg - hangsúlyozta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. Az SPD politikusa hozzátette: az augsburgi kongresszus a felzárkózás nyitánya.

Rovatok