Index Vakbarát Hírportál

Chávez kijelölt utódja nyert Venezuelában

2013. április 15., hétfő 06:30

Nicolás Maduro Hugó Chávez kijelölt utódja nyerte a vasárnapi előrehozott választást Venezuelában. A vesztes Henrique Capriles nem fogadja el a választási eredményt, a szavazatok újraszámlálását követeli. Maduro eleget tesz Capriles követelésének. A választások után feszült helyzet alakult ki az országban. Több helyen rendbontások voltak, leállt az internet, az eredményekre váró politikusok pedig súlyos vádakkal illették egymást.

Venezuelában helyi idő szerint este hat órakor zártak be a szavazóhelyiségek, de erre az időre sokan nem tudták leadni voksukat. Egy órával az urnák zárása után a választási bizottság elnöke a tévé élő adásában jelentette be, hogy véget értek a választások, és meg kell várni az eredményeket, a választókat nyugalomra intették.

Nem sokkal később leállt az internet-szolgáltatás a fővárosban, Caracasban. Jorge Arreaza alelnök később twitteres üzenetében azt írta, hogy az internet működött, csak a hatóságoknak szembe kellett szállniuk a külföldről érkező hackertámadásokkal. Mint kiderült, számítógépes kalózok feltörték Nicolás Maduro mikroblogját, kampánystábjának vezetői pedig arra figyelmeztették a lakosságot, hogy ne higgyenek annak, amit ott olvasnak. Jorge Rodriguez, Maduro kampánystábjának vezetője az ellenzék elkeseredett akciójának nevezte a hackertámadást.

Miután az internet helyreállt, az ellenzék jelöltje, Henrique Capriles közölte, hogy a hatóságok meg akarják hamisítani a választási eredményeket. Erre válaszul a kormányilletékesek felelőtlennek nevezték az ellenzéki jelölt vádaskodását, szerintük Capriles olajat önt a tűzre az ilyen megnyilvánulásaival.

Jorge Rodriguez szerint az "antichávisták" már napok óta a választási csalásról beszélnek, miközben a venezuelai választási rendszer megbízhatóságát és átláthatóságét elismeri az egész világ. Rodriguez nyugalomra szólított, és arra figyelmeztette a polgárokat, hogy az ellenzék meg akarja ingatni az országot, ezért minden eszközzel meg kell védeniük a választás majdani eredményét.

Venezuelában valamivel több mint egy hónappal Hugo Chávez államfő halála után tartották meg az elnökválasztást. A hivatalos eredmény szerint a korábbi szakszervezeti vezető Maduro kapta a szavazatok nem egészen 51 százalékát. Fiatal ellenfele, Henrique Capriles, Miranda állam kormányzója 49 százalékot szerzett. Ez a vártnál jóval szorosabb eredmény. A közvélemény-kutatások azt mutatták, Maduro 55-45 arányban vezet, igaz, előnye folyamatosan csökkent az elnökválasztás közeledtével.

Az eredmény kihírdetése után a vesztes Henrique Capriles azt nyilatkozta, nem hajlandó elfogadni a választási eredményt. Azt állítja választási csalás történt, ezért követeli a szavazatok újraszámlálását. Capriles szerint sok szabálytalanság történt, amely befolyásolhatta a végeredményt. Maduro közölte, eleget tesznek az ellenzék követelésének. "Nem félünk, beszéljenek az urnák, mondják el az igazságot" - jelentette ki ünneplő hívei előtt Caracasban a Miraflores elnöki palotában.

Rovatok