Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongil legidősebb fia hisz az észak-koreai reformokban

2013. április 15., hétfő 14:30

Kim Dzsongnam, a 2011-ben elhunyt Kim Dzsongil legidősebb fia többek között akkor esett el az ország vezetésének megöröklésétől, mikor hamis útlevéllel próbált eljutni a tokiói Disneylandbe. Pedig a mentalfloss.com-on megjelent cikk szerint, ha mutatott volna egy kis önuralmat, Disneyland jöhetett volna el hozzá, és talán az egész mostani észak-koreai konfliktus máshogy alakul.

Kim Dzsongil legidősebb fia Kim Csol névre kiállított hamis útlevéllel utazott Phenjanba 2011. december végén. hogy búcsút vegyen az apjától. Többször is bírálta az észak-koreai helyzetet, de állítása szerint nem akart harcba szállni a hatalomért.

Pedig 2001-ben még nem úgy tűnt, hogy Kim Dzsongun lesz Észak-Korea vezetője, akkor még az idősebb testvér Kim Dzsongnam volt az esélyes arra, hogy apjuk helyébe lépjen. Sok érv szólt amellett, hogy a legidősebb fiú kövesse apját, a konfúciuszi hagyományok mellett Kim Dzsongil is Kim Irszen legidősebb fiaként került hatalomra.

Dzsongnammal azonban sok probléma volt, motorbalesetei után akkor esett ki végleg apja kegyeiből, amikor 2001-ben hamis útlevéllel próbált bejutni Japánba, ahol állítása szerint Disneylandbe készült. Egy Pan Yiong (kövér medve) nevű dominikai állampolgárnak adta ki magát.

A japán hatóságok, miután észrevették a hamis papírokat, az észak-koreai trónörököst Kínába deportálták. Mindez igen kellemetlenül érintette édesapját, Kim Dzsongilt, aki kénytelen volt lemondani a tervezett kínai látogatását is. Kim Dzsongnam ezzel kegyvesztett lett és egyre inkább öccsében kezdték látni a lehetséges utódot.

Kim Dzsongun és Kim Dzsongnam féltestvérek. Kim Dzsongilnek három fia született két anyától. A középső gyermek már korábban kikerült a képből, apja túl határozatlannak tartotta ahhoz, hogy egy birodalmat vezessen. Kim Dzsongnam anyja egy koreai színésznő volt, aki Észak-Koreában osztály idegennek számított, mivel rokonsága a déli országrészben nagy földbirtokkal rendelkezett. Egy idő után Kim Dzsongil elhagyta az asszonyt, aki egyedül halt meg Moszkvában.

Kim Dzsongnam, a kellemetlen repülőtéri incidens óta Kínában él és sokszor látogat el az Ázsia Vegasának nevezett Macaóba, ahol állítólag az italt, a nőket és a szerencsejátékot sem veti meg. Fia a boszniai Mostarban egy angol nyelvű magániskolában tanul. Kim Dzsongnam hivatalosan nem disszidens és Észak-Koreában él, mégis hamis útlevéllel, titokban utazott az országba édesapja temetésére.

A kegyvesztett fiúval hosszú levelezésben állt Gomi Jodzsi japán újságíró, a Tokio Szimbun munkatársa. Jodzsi elmondása szerint az évek során 150 emailt váltott, és több mint 7 órányi interjút készített Kim Dzsongnammal, többek között a nemrég megjelent „Apám, Kim Dzsongil és én” című könyve kapcsán. Ezekből az interjúkból, levelekből és a könyvből kirajzolódik az idősebb fiú véleménye Észak-Koreáról és annak vezetéséről.

Kim Dzsongnam elítéli az ilyen típusú öröklést és hisz az észak-koreai reformokban. Mint mondta, a józan ész is azt súgja, hogy a hatalmat három generáción át örökíteni teljesen elfogadhatatlan. Szerinte Észak-Korea rendkívül instabil, reformok nélkül pedig a gazdaság össze fog omlani. Édesapja a hadsereg támogatásával kormányzott, de fia szerint a hadsereg túl erős az országban. Félő, hogy elveszítik a kontrollt fölötte, és a hadsereg fogja a valódi hatalmat gyakorolni.

Az újságíró szerint  Kim Dzsongnam Peking támogatásával még mindig átvehetné a hatalmat az országban. Kim Dzsongil halálakor egyébként a katonai vezetés véleménye megoszlott az öröklést illetően, de Kim Dzsongnam viszont többször is azt nyilatkozta, nem érdekli a politika.

Rovatok