Index Vakbarát Hírportál

Ha kedd, akkor Strasbourg, ha szerda, akkor London

2013. április 15., hétfő 14:51

Az új alaptörvényről folytatott európai néppárti (EPP) vita helyett Orbán Viktor miniszterelnök Margaret Thatcher egykori brit kormányfő temetésére utazik szerdán. A Guardian című mértékadó brit napilap szerint Orbánnak nem lenne ott a helye a temetésen, és csak kifogásnak használja az eseményt arra, hogy ne kelljen az alaptörvényt mentegetnie olyan kritikusok előtt, mint például José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Az Index kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke is megerősítette, hogy Orbán csak kedden vesz részt az Európai Parlament néppárti frakciójának strasbourgi ülésén, ahonnan szerda reggel Londonba utazik Thatcher temetésére. A sajtófőnök válaszából az nem derült ki, hogy az alaptörvény vitája és a temetés pontosan egybeesik-e, mint ahogyan az sem, hogy jelezték-e mások is Orbánnak, nem kívánatos a jelenléte az eseményen.

Az Orbán Londonba érkezésének apropóján született cikk szerzője – aki egyébként magyar származású és 1956-ban emigrált Nagy-Britanniába – azt is felsorolta, milyen aggasztó jelei voltak az utóbbi időben annak, hogy Magyarország „sebesen halad a múlt felé”. A publicista egyebek mellett megemlékezett a neves színházigazgatók kirúgásáról, a szélsőjobbhoz közel álló személyek kitüntetéséről, a független sajtó leépítésére tett kísérletekről és az „elvadult zsidó- és romaellenes retorika” eltűréséről. A szerző szerint a kormány liberális hazugságokként interpretálja az őt érő kritikákat.

Rovatok