Index Vakbarát Hírportál

Londonban a biztonság lesz a fő szempont

2013. április 16., kedd 08:40

A bostoni maratonon elkövetett két robbantás után felülvizsgálják a vasárnapi londoni maraton biztonsági előkészületeit, de megrendezik az eseményt, jelentették be a szervezők és a brit hatóságok.

A londoni maratont először 1981-ben rendezték meg, és tavaly a bostoninál csaknem tízezerrel többen, 37 ezren futották le a távot. A londoni verseny a Backheath-nél indul és a Buckingham palotánál ér véget, miközben érinti a Tower Bridge-et és a Big Bent is. Az útvonal mentén minden évben több százezer néző buzdítja a futókat.

A szervezők egyelőre nem mondtak részleteket arról, hogy milyen szigorítások várhatók, ezekről a következő órákban, napokban döntenek. Egy neve elhallgatását kérő rendőri forrás azt mondta, hogy nem tudnak konkrét, a londoni maratont érintő fenyegetésről. Ugyanakkor a bostoni hatóságok szerint ott sem érkezett fenyegetés a verseny előtt.

Londont a nemzetközi terrorszervezetek egyik fontos célpontjának tartják, 2005-ben több összehangolt robbantást hajtottak végre a londoni metróban a reggeli csúcsforgalomban. Az elkövetőkkel együtt 56-an meghaltak, több százan megsebesültek.

A BBC szerint a 2012-es londoni olimpia békés és biztonságos lebonyolítása ellenére is nagy kihívás elé állítja a hatóságokat a maratoni táv biztosítása a brit fővárosban. „A Bostonban történtek újabb hidegzuhanyként emlékeztetnek arra, milyen sebezhető tud lenni egy sportesemény" – írta David Bond szerkesztő.

A BBC szerint nemcsak a maratonok, hanem más sportesemények esetében is a biztonsági intézkedések szigorítása várható.

Rovatok