Index Vakbarát Hírportál

Már hét halottja van a venezuelai választásoknak

2013. április 16., kedd 20:26 | aznap frissítve

A venezuelai elnökválasztáson győztesnek kihirdetett Nicolás Maduro az ellenzéki tüntetésekre válaszul kijelentette, hogy kemény kézzel fog bánni azokkal, akik erőszakot szítanak és puccsot akarnak végrehajtani.

A keddi tüntetéseken a főügyész szerint heten vesztették életüket a fővárosban, Caracasban és az ország más városaiban. Luisa Ortega részleteket még nem közölt, de azt mondta, hogy egyszerű dolgozók az áldozatok, azt sugallva ezzel, hogy az összecsapásokért a jobboldali ellenzék a felelős.

Nicolás Maduro a televízióban bejelentette, hogy nem engedélyezi az ellenzék Caracas központjába, szerdára meghirdetett tömeggyűlését, amellyel a szavazatok újraszámlálását célzó követelésüket akarják alátámasztani.

"Maguk nem fognak Caracas központjába menni, hogy halottakkal és vérrel telítsék, ezt nem fogom megengedni" - jelentette ki Maduro,  "fasiszta" ellenzékieket emlegetve.

Az ellenzék csalást gyanít

Az ellenzék elnökjelöltje, Henrique Capriles egy keddi Twitter-üzenetében ismét illegitimnek minősítette Maduro elnöki hatalmát, és azt állította, hogy a kormány szervezi az utcai összecsapásokat, mert az erőszakra hivatkozva el akarja kerülni a szavazatok újraszámlálását. "A törvénytelen (elnök) és a kormánya adott parancsot az erőszakra, hogy elkerülhesse a szavazatszámlálást. Ők a felelősek" - üzente.

Washington nem fogadja el választási eredményt

Az Egyesült Államok nem fogadja el a venezuelai választások hivatalosan közzétett eredményét, amelynek alapján Nicolás Madurót kiáltotta ki győztesnek az ottani választási bizottság, áll az amerikai külügyminisztérium keddi közleményében. Az amerikai külügyminisztérium a szavazatok teljes újraszámlálását és az állítólagos választási szabálytalanságok kivizsgálását követelte.

A közlemény szerint "nehéz megérteni", hogy a választási bizottság miért hirdette ki győztesnek Madurót anélkül, hogy a szavazatokat újraszámolták volna, pedig az ellenzék jelöltje ezt kérte. A washingtoni közlemény elítélte az utcai erőszakos cselekményeket is.

Venezuelában azután kellett újabb elnökválasztást kiírni április 14-re, hogy Hugo Chávez korábbi elnök több hónapos eredménytelen kubai gyógykezelése után március 5-én rákbetegségben elhunyt. A volt elnök az egykor még buszsofőrként dolgozó Nicolás Maduró alelnököt jelölte utódjául.

Rovatok