Index Vakbarát Hírportál

Obama: Terrortámadás volt Bostonban

2013. április 16., kedd 17:53 | aznap frissítve

Barack Obama amerikai elnök kedden már terrorcselekménynek minősítette a bostoni maraton befutójánál elkövetett két robbantást, amiben hárman meghaltak, a sérültek száma pedig már 176-ra emelkedett. „Ez egy borzalmas, gyáva tett volt" – mondta a Fehér Házban, miután fontos kormányzati tisztviselőkkel találkozott.

Obama hétfői beszédében még kerülte a terrorizmus kifejezést, de mint kedden elmondta, az FBI terrortámadásként kezeli a merényletet, mert minden pokolgéppel elkövetett összehangolt támadás annak számít.

Mint mondta, a hatóságok egyelőre nem tudják, hogy egy csoport vagy egy ember követte el a merényletet, sem azt, mi állhatott a robbantások mögött. „Egyelőre minden más csak találgatás" – hangsúlyozta.

Közben az FBI bejelentette, hogy már nem veszélyes a bostoni maraton befutójánál elkövetett robbantások helyszíne. Deval Patrick massachusetts-i kormányzó hangsúlyozta, hogy a két működésbe lépett robbanószerkezeten kívül nem találtak többet a helyszínen maradt gyanús csomagok ellenőrzésekor. Az keddre sem derült ki, hogy a John F. Kennedy könyvtárban fellobbant tűz kapcsolatba hozható volt-e a merényletekkel.

Sok sérült állapota válságos

Ez volt a legsúlyosabb támadás 2001. szeptember 11-e óta, amit amerikai területen követtek el. Ed Davis bostoni rendőrfőnök azt mondta, hogy a kórházban ápolt 176 sérült közül 17 ember állapota válságos, és legalább nyolc gyerek is megsérült. A rendőrség kedden is megerősítette, hogy nem kaptak arról titkos szolgálati információkat, hogy támadás készülne a maraton ellen.

Tizenhét sérült állapota még mindig válságos. A sérülteket kezelő egyik orvos elmondta, hogy a sebekben talált repeszek mellett sörét és szögek is voltak. Megerősítették, hogy a robbantásban meghalt nyolcéves kisfiú édesanyját súlyos sérülésekkel ápolják, míg szintén ír táncos húga egyik lábát amputálni kellett.

Kedden nyilvánosságra hozták, hogy ki volt a második halálos áldozat. Krystle Campbellnek hívták, Medfordban élt, közölte a város polgármestere. A 29 éves nő egy étterem vezetője volt. A harmadik halálos áldozat nevét egyelőre nem jelentették be.

Átkutattak egy lakást

A hatóságok bombaszakértőkkel együtt átkutattak egy lakást Revere-ben, ahonnan több dolgot magukkal vittek. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nincs egyértelmű gyanúsított, és nem tudni, miért robbantottak. Chuck Hagel védelmi miniszter kegyetlen terrorcselekménynek nevezte a történteket, de szerinte széleskörű vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy vajon egy külföldi vagy amerikai terrorcsoport lehet-e felelős érte.

Hétfőn elterjedt, hogy a hatóságok egy szaúdi férfit gyanúsítanak, de később a rendőrség cáfolta, hogy lenne gyanúsítottjuk. A CBS úgy tudja, hogy az egyik kórházban őrzött férfit valaki látta elfutni a robbanás pillanatában, utána futott és leteperte. Együttműködő volt, amikor kihallgatták, és tagadta, hogy bármi köze lenne a történtekhez.

Rendőrségi források megerősítették a Fox News-nak, hogy a Revere-ben egy épület ötödik emeletén a robbantásokkal összefüggésben kutattak át egy lakást. A Fox News úgy tudja, hogy a kórházban őrzött, szintén súlyosan megsérült férfi lakásáról van szó.

A pakisztáni tálibok nem

Egyelőre semmilyen szervezet sem vállalta a merényletek elkövetését, ugyanakkor a pakisztáni tálibok, akik korábban megfenyegették az Egyesült Államokat, tagadták, hogy bármi közük lenne a merénylethez. Egy európai biztonsági tisztviselő azt mondta, hogy a nyomozók egyelőre úgy vélik, nem öngyilkos merényleteket elkövető csoportok állnak a robbantás mögött, de egyelőre még korai teljesen kizárni ezt a verziót.

A rendőrség sok bejelentést kapott, és továbbra is arra sürgették az embereket, hogy segítsenek a nyomozásban, írja a BBC. „Akár a világ végére is elmegyünk, hogy azonosítsuk a felelősöket" – mondta Richard DesLauriers, a nyomozás vezetésével megbízott FBI-ügynök. A hatóságok azt tervezik, hogy több száz, több ezer videófelvételt néznek végig értékelhető nyomok után kutatva. Még mindig várnak felvételeket és fotókat, amelyek segíthetnének felderíteni, ki vagy kik a felelősök a bostoni maraton befutójánál hétfőn elkövetett két robbantásért.

Több forrás is megerősítette, hogy a nyomozás még nagyon képlékeny, számos lehetőséget mérlegelnek az FBI-nál. A nyomozók egyelőre a robbanószerkezetekről sem árultak el semmilyen információt. Egy rendőrségi forrás azt mondta a CBS News-nak, hogy a két bomba ott hagyott tárgynak tűnt. Azt még mindig nem tudni egyértelműen, hogy a szemétben találták-e meg a robbanószerkezeteket, vagy a járdán helyezték el azokat. A névtelen forrás azt is elmondta, hogy nem plasztikbombákról volt szó, habár viszonylag nagy volt a robbanás mindkét esetben.

Szigorúbb biztonsági intézkedések

A rendőrség Amerika-szerte, Washingtontól Los Angelesig megerősítette a biztonsági intézkedéseket a kormányzati épületek, a közlekedési csomópontok és a sportesemények közelében.

A bostoni maratonon elkövetett két robbantás után felülvizsgálják a vasárnapi londoni maraton biztonsági előkészületeit, de megrendezik az eseményt, jelentették be a szervezők és a brit hatóságok.

A szervezők egyelőre nem mondtak részleteket arról, hogy milyen szigorítások várhatók, ezekről a következő órákban, napokban döntenek. Egy neve elhallgatását kérő rendőri forrás azt mondta, hogy nem tudnak konkrét, a londoni maratont érintő fenyegetésről.

Rovatok