Index Vakbarát Hírportál

Még mindig vacakolnak a Costa Concordia kiemelésével

2013. április 17., szerda 17:54

Két napon át billentik függőleges helyzetbe a Costa Concordiát, aminek kiemelése hosszú időt vesz igénybe. A Costa Concordia 2012 januárjában süllyedt el Giglio közelében 4000 fővel a fedélzeten, a balesetben 32 ember halt meg. A tengerjáró kiemelése a hajózás történetének legnagyobb és valószínűleg legnehezebb mentési művelete.

A kiemelésen négyszázfős csapat dolgozik két erre szakosodott cég irányításával, derül ki a BBC riportjából. Franco Porcellacchia, a munkálatok egyik vezetője elmondta, hogy a feladat rendkívül nehéz és szokatlan, ráadásul nem is tudnak korábbi példából kiindulni.

A kiemelés technikája leegyszerűsítve a következő: a hajó alá állványzatot építenek, és a vízfelszín feletti oldalára vízzel töltött fémdobozokat erősítenek. Ezek súlyát is felhasználva kábelek segítségével visszabillentik függőleges helyzetbe a hajótestet. Utána a hajó másik oldalára is vízzel teli dobozokat szerelnek, így stabilizálva a hajó helyzetét. A vizet végül kiengedik a dobozokból, így a víz tetejére emelkedhet a hajó, mely ezután elvontatható lesz.

A függőleges helyzetbe billentés maga több napig tart, ha ennél gyorsabban végeznék, a hajótest esetleg tovább roncsolódhatna. A hajón még mindig több tonna bomló étel, bútor és személyes tárgy van. A hajótest, mivel javításra már nem alkalmas, egy szicíliai dokkba kerül majd, ahol fel fogják darabolni.

Rovatok