Index Vakbarát Hírportál

Mégsem tartóztatták le a bostoni merénylőt

2013. április 17., szerda 18:47 | aznap frissítve

A CNN információjának ellentmondva kormányzati források cáfolták, hogy őrizetbe vettek volna egy gyanúsítottat a bostoni merényletek ügyében, ugyanakkor egy bolt kamerájának felvétele alapján biztosan keresnek egy hátizsákot a helyszínen hagyó férfit. Egyes források szerint két hátizsákos férfi is gyanúsan viselkedett a robbantások pillanatában.

A bostoni rendőrség és az igazságügyi minisztérium tagadta, hogy őrizetbe vettek volna egy gyanúsítottat a bostoni merényletek ügyében, cáfolta saját korábbi hírét a CNN. A hírtelevíziónak a nyomozásról információkkal rendelkező forrás korábban azt mondta, hogy a nyomozók valószínűleg azonosították a tettest, és már őrizetbe is vettek valakit.

Kormányzati források azt viszont megerősítették, hogy két kamera is rögzítette, amint egy férfi egy táskát helyezett el a második robbantás helyszínén. Az NBC-nek egy tisztviselő azt mondta, hogy a közeli bolt kamerája alapján ismerik az arcát annak a férfinak, aki egy fekete táskát hagyott a robbantások helyszínénél. A személyazonosságát ugyanakkor még nem azonosították.

A Chicago Tribune úgy tudja rendőrségi forrásból, hogy a videófelvételek elemzése alapján két férfit is keresnek. Mindkettőjüknél fekete hátizsák volt, és a hatóságok szerint gyanús volt a reakciójuk a robbantásokra.

Egy forrás azt mondta a CNN-nek, hogy valóban fontos lépést tettek a nyomozásban, de letartóztatásról nincs szó. A hírtelevíziónak nyilatkozó források véleménye megoszlott abban, hogy azonosítottak-e elkövetőt.

Közben Bostonban rendkívüli biztonsági óvintézkedésekkel készülnek Barack Obama csütörtöki érkezésére, az amerikai elnök ugyanis részt vesz a kettős robbantásos merénylet áldozatainak emlékére rendezett megemlékezésen.

A képek között kutattak

Hivatalosan tehát még mindig nincs gyanúsított a bostoni robbantások ügyében, miközben a 4chanen hajtóvadászat indult a befutónál készült képeken táskával látható emberek után. A netezők azt találgatják, hogy nem a merénylő látható-e táskával a vállán valamelyik robbantás előtt készült képen.

A Chicago Tribune szerint a nyomozók is olyan emberekre szűkítették a keresést, akiknél nagy táskák vagy hátizsákok voltak. A helyszínen hátizsákok és műanyag zsákok darabjait is megtalálták. Az AP szerint az egyik szétroncsolódott hátizsákban lehetett az egyik bomba, ezt a hátizsákot keresik a tömegben a netezők is.

A helyszínén készített képeken több olyan ember is látható, akiknél ahhoz hasonló táska van, amilyen az AP képén már szétszaggatva látható. A 4chanen a helyszínen készült több kép összehasonlítása alapján például kiszúrtak egy fehér baseball-sapkában, fekete hátizsákkal a célvonalnál várakozó férfit, aki későbbi képeken már táska nélkül látható.

Ez ugyanakkor nem zárja ki, hogy lerakta a lába elé, vagy átvette a kezébe a táskáját, ahogy a másik, kék kabátos férfi teszi egy másik képen. Olyan kép is van, amin mind a ketten rajta vannak, egymástól pár méterre állnak.

Az FBI egyelőre annyit erősített meg, hogy megtalálták egy olyan kuktának a fedelét, amit az egyik robbanószerkezet tárolására használhatott az elkövető. Az FBI szerint a két, fémdarabokkal, szegekkel és csapágygolyókkal még pusztítóbb erejűvé tett robbanószerkezet közül legalább az egyiket egy hatliteres gyorsfőző edényben rakták össze. A másik pokolgépet is egy fémszerkezetben helyezték el, de arról nem bizonyosodott be, hogy kukta volt.

Rovatok