Index Vakbarát Hírportál

Magyar zászlóval fogadták az olasz nagykövetet

2013. április 17., szerda 15:13

Tévedésből a magyar zászlóval fogadták a román gazdasági minisztériumban az olasz nagykövetet és az általa vezetett küldöttséget. A hírről beszámoló Romania TV fényképeket is közzétett a kínos esetről. A képen Varujan Vosganian román gazdasági miniszter látható, amint tárgyalóasztalnál ül Diego Brasioli olasz nagykövettel.

Az ilyen alkalmaknak megfelelően a felek által képviselt országok zászlóit is kitűzték. Az asztal egyik sarkában a román zászló volt látható, vele szemben pedig a magyar az olasz helyett. A hírtelevízió megállapítja, hogy a diplomáciai bakit senki nem javította ki, a tárgyalások ideje alatt végig a magyar zászló volt kitéve.

A színeit tekintve az olasz és a magyar nemzeti jelkép egyaránt piros, fehér, zöld, de az olaszon függőlegesen balról jobbra zöld, fehér, piros sorrendben szerepelnek a színek, míg a magyar zászlón vízszintesen piros, fehér zöld sorrendben.

A hírtelevízió szerint a diplomáciai baki annál súlyosabb, hogy a román gazdasági minisztérium a romániai befektetési lehetőségekről akarta meggyőzni az olaszokat. Romániában számos olasz befektető van, főleg az ország nyugati részén a Bánságban, ahol kiterjedt mezőgazdasági földeket birtokolnak. Olaszország Románia második legnagyobb kereskedelmi partnere Németország után.

Magyarország és Románia között a székely zászló miatt volt diplomáciai összetűzés. Kövér László házelnök februárban a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának ülése alkalmából kitűzette a Parlamentre a székely zászlót. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes akkor alapvető emberi jognak nevezte a nemzeti közösségek szimbólumainak használatát, és köszönetet mondott azoknak a magyarországi önkormányzatoknak, amelyek „erdélyi barátaink melletti szolidaritásuk jeleként" kiteszik a székely zászlót. A román fél válaszul a bukaresti parlament épületére tűzte ki a székely zászlót.

Rovatok