Index Vakbarát Hírportál

Mubarakot visszaviszik a börtönbe

2013. április 17., szerda 19:07

A kairói főügyész döntése alapján visszaszállítják a börtönbe a katonai kórházból Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt, pere május 11-én indul újra, írja a BBC. Eredetileg április 13-án indult volna újra a per, de rögtön el kellett napolni, mert az egyik korábbi ítélete miatt támadott bíró új eljárásvezetőt kért maga helyett.

Hoszni Mubarakot egykori belügyminiszterével, valamint több volt rendőrtábornokkal együtt azzal vádolják, hogy felelős a hatalmát 2011 elején megdöntő tiltakozó megmozdulások során meggyilkolt tüntetők haláláért.

Az előző hétvégén a per tervezett kezdetén az egyiptomi főváros peremén lévő rendőrségi akadémián egyébként megjelent maga Mubarak is, akit helikopterrel szállították oda. A volt államfő szemmel láthatóan jó egészségi állapotban volt, mosolygott és integetett a jelenlévőknek. Ezután követelték sokan, hogy szállítsák vissza őt a börtönbe.

Az ország volt elnöke a hatalma ellen kirobbant tiltakozó megmozdulások nyomán 2011 februárjában mondott le hivataláról. 2012 júniusában életfogytiglani börtönre ítélték, a fellebbviteli bíróság azonban januárban eljárási hibákra hivatkozva érvénytelenítette a korábban kiszabott ítéletet, és a per újratárgyalását rendelte el. A volt államfőt azóta is őrizetben tartották, és egy katonai kórházban ápolták.

Rovatok