Index Vakbarát Hírportál

Új-Zélandon is legális a melegházasság

2013. április 17., szerda 15:17

Új-Zéland, az ázsiai-csendes-óceáni térségben elsőként legalizálta a melegházaságot, a szerda este tartott parlamenti szavazáson. Az első meleg pár várhatóan augusztusban kelhet egybe hivatalosan.

A helyi idő szerint szerda este tartott parlamenti szavazáson 77 képviselő szavazott igennel a melegházasság engedélyezésére és mindössze négyen szavaztak nemmel. A reformjavaslatot a legerősebb ellenzéki párt, a Munkáspárt egyik meleg képviselője, Louisa Wall terjesztette elő. Rengeteg új-zélandi kocsmákban kísérte figyelemmel a parlamenti vitát és szavazást, amit a televízió is közvetített. A rossz idő ellenére több százan várták a fejleményeket a parlament előtt.

"A törvény eddig alsóbbrendűnek tekintette az új-zélandi homoszexuálisokat a többi polgárnál" − mondta a képviselőnő, majd hozzátette a jogszabály módosításnak köszönhetően az állam nem tudja többé diszkriminálni a társadalom egy csoportját, annak szexuális orientációja miatt. Az indítványt John Key jobbközép kormányfő is támogatta. Jonathan Young konzervatív képviselő volt viszont az egyike azoknak, akik nem támogatták a javaslatot. Mint mondta: „Azt gondolom, hogy a társadalmunk ezen a téren megosztottabb, mint ez a parlament”

A 4,5 millió lakosú Új-Zéland a 14. ország a világon, ahol engedélyezték az azonos neműek házasságát. Korábban Dániában, Hollandiában, Belgiumban, Spanyolországban, Kanadában, a Dél-afrikai Köztársaságban, Norvégiában, Svédországban, Portugáliában, Izlandon, Argentínában, Uruguayban és legutóbb Franciaországban hoztak hasonló döntést.

Rovatok