Index Vakbarát Hírportál

Elvis-imitátor akarta megmérgezni Obamát

2013. április 18., csütörtök 17:31 | aznap frissítve

Ártatlannak vallotta magát egy mississippi szövetségi bíróságon az a férfi, aki feltehetően ricint tartalmazó levelet küldött az amerikai elnöknek és egy republikánus szenátornak.

A szövetségi ügyészség azzal vádolta meg a szerdán elfogott 45 éves Paul Kevin Curtist, hogy „ártalom okozásával fenyegette” Barack Obama elnököt, és egyéb fenyegetéseket is küldött. Curtis összesen három levelet adott postára: egyet Obamának, egyet Roger Wicker szenátornak, egyet pedig egy mississippi bírónak.  Az FBI szerint nincs semmilyen összefüggés a küldemények és a bostoni kettős robbantás között. Ügyvédje, Christi R. McCoy kijelentette: még nem döntötte el, hogy kérjen-e meghallgatást annak megállapítására, hogy ügyfele beszámítható-e szellemileg.

A férfi múltjából érdekes részletek derültek ki, adta hírül a Clarion Ledger. Paul Kevin Curtis, azaz KC többek között Elvis-, Bon Jovi- és Johnny Cash-imitátorként kereste kenyerét, referenciái közt hetven popbálványt sorolt fel egy előadó-közvetítő oldalon.

A bemutatkozásában háromoktávos hangterjedelmével büszkélkedő férfi háromszor is döntőbe került a memphisi Images of the King imitátorversenyen, tízéves kora óta lép fel Elvisként. 2007-ben érzelmes Myspace-posztban kelt ki a tupelói Elvis-imitátor-verseny ellen, amelynek szervezői szerinte korruptak voltak.

KC más vélt összeesküvéseket is felfedezett: 2000 körül több honlapon terjesztette, hogy egy helyi kórház alkalmazottjaként emberi testrészeket fedezett fel egy hűtőszekrényben, majd a Facebookon is beszámolt arról, hogy a szervkereskedelemmel kapcsolatos maffiaharc frontvonalán érzi magát. A bostoni merénylet után – melyben egy, az ő fiával egyidős kisfiú is meghalt – arról is írt, hogy az iskolai kötelező közös imádkozás megszüntetése állhat a történtek hátterében.

Az FBI közölte, hogy még vizsgálják Curtis küldeményeit, de a laboratóriumi tesztek azt mutatják, hogy a levelek tartalmaztak ricint. Azt is elémondták, hogy senki se betegedett meg, aki kapcsolatba került velük.

Feltehetően a ricinküldemények ügye által keltett fokozott nyugtalanság miatt szerdán a washingtoni szenátusban három gyanús csomagot vizsgáltak meg, továbbá három szenátor állította azt, hogy a választókörzetében működő irodájába kapott veszélyesnek tűnő küldeményt. Valamennyi küldemény ártalmatlannak bizonyult.

Csütörtökön egy gyanús küldemény miatt kiürítették az amerikai haditengerészet postázóját. Végül ott sem találtak mérget.

A ricin a ricinus magjából kivont, rendkívül mérgező fehérje, a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyaga. Már nagyon kis mennyiségben halált okoz. A méreg olyan erős, hogy 500 mikrogrammja is megölhet egy embert, ha belélegzi vagy bekerül a vérébe. A szernek nincsen ismert ellenanyaga.

Rovatok