Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz Erdélybe exportálja a CÖF-modellt?

2013. április 18., csütörtök 16:50 | aznap frissítve

A Transindex portál „Magyar állami vállalatok adományai segítik az EMNP-projektet?" címmel közzétett cikke szerint a 2012-es romániai választási évben közel egymillió euró (300 millió forint) támogatást kaptak állami tulajdonú magyarországi vállalatoktól az Erdélyi Magyar Néppárthoz (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácshoz (EMNT) kötődő civil szervezetek. Az írás rövidített változatát az Adevarul napilap internetes kiadása is közölte.

Az EMNP közleményében politikai támadásnak minősítette a cikket, ami szerinte megrendelésre készült, mivel a portál tulajdonosa, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. Kelemen Hunor határozottan visszautasította az EMNP állítását.

Közvélemény-kutatások szerint az erdélyi magyarok nagy része a Fidesszel szimpatizál, ami Kiss Tamás szociológus, a Kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa szerint saját szervezeteken keresztül nem, de közvetve az Erdélyi Magyar Néppárton (EMNP) és a könnyített honosítást végző Demokrácia Központokon keresztül is jó beágyazottsággal bír.

Szaporodnak a Jobbik-csoportok Erdélyben

A Jobbik pénteken sajtótájékoztatón jelenti be, hogy megalakul Nagyváradon a Jobbik Bihar megyei csoportja. Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke az Indexnek elmondta, hogy informális csoportról van szó, nem jogi személyt hoznak létre.

Mint mondta, Szatmárnémetiben már januárban létrejött hasonló csoport, és a jövő héten a három székelyföldi megyében is létrehozzák a helyi csoportjukat. A tervek szerint Romániában megyénként lesz csoportja a Jobbiknak.

A Jobbiknak alapvetően nincs szervezeti beágyazottsága Erdélyben, mondta Kiss Tamás. Elmondta, hogy voltak korábban mérések az erdélyi magyarok pártszimpátiájáról. Egy 2011 végén végzett mérésből az derült ki, hogy a Jobbik támogatottsága 2,9 százalék körül alakul. Azóta készült mérések is ehhez hasonló eredményeket hoztak ki.

Rovatok