Index Vakbarát Hírportál

Megmenekültek az elrabolt francia túszok

2013. április 19., péntek 13:27

Kiszabadult a két hónapja Kamerun északi részén elrabolt hétfős francia család valamennyi tagja. A Boko Haram iszlamista csoport Nigériában tartotta fogva a négy gyermekes családot, erősítette meg a francia elnöki hivatal.

Az Elysée-palota közleménye szerint valamennyi túsz jól van, Laurent Fabius külügyminiszter pedig "azonnal a helyszínre utazott". A fogvatartottak szabadon engedését Paul Biya kameruni elnök jelentette be Yaoundéban.

A francia családot – vagyis egy házaspárt, négy 5 és 12 év között gyermekeiket, valamint a férj fivérét – fegyveresek rabolták el Kamerun északi részén február 19-én. A kirándulók a Waza természetvédelmi parkból tartottak vissza, amikor támadóik lecsaptak rájuk, és áttoloncolták őket a közeli nigériai határon.

A család 2011-ben telepedett le Yaoundéban, ahol a családfő, Tanguy Moulin-Fournier a GDF Suez energiaszolgáltató kiküldöttjeként dolgozott. Testvére, a Spanyolországban élő Cyril Moulin-Fournier épp szabadságát töltötte rokonainál, amikor elrabolták őket.

Francois Hollande elnök "köszönetet mond a kameruni és a nigériai hatóságoknak, különösen Biya elnöknek, akik Franciaországgal szorosan együttműködve dolgoztak ezen a szerencsés megoldáson" – áll az elnöki közleményben.

A külügyminiszter szerint a túszokat péntekre virradóra engedték szabadon foglyul ejtőik a Nigéria és Kamerun közti határzónában. "Jól vannak. Egészségügyi vizsgálatokon fognak átesni, mert nagyon nehéz körülmények között éltek az elmúlt két hónapban" – mondta Fabius.

A túszejtést a Boko Haram nevű nigériai, iszlamista csoport vállalta magára, amely a Youtube-on közzétett videóin Kamerunban és Nigériában bebörtönzött iszlamisták szabadon bocsátását követelte a túszok elengedéséért cserébe. A francia vezetés ezt nyilvánosan elutasította.

Az elnöki hivatal egyúttal arra is emlékeztetett, hogy a Száhel-övezetben további nyolc honfitársukat tartják fogva. Francois Hollande elnök, a közlemény szerint, támogatásáról biztosította a hozzátartozókat, valamint megerősítette, hogy eltökélten dolgozik kiszabadításukon.

Az államvezetés a közelmúltban cáfolta, hogy váltságdíjat fizetne a túszokért.

Rovatok