Index Vakbarát Hírportál

Repülőteret neveztek el Chávezről

2013. április 19., péntek 07:50

A néhai venezuelai elnök, Hugo Chávez nevét viseli csütörtöktől egy repülőtér Haitin – közölte a karibi ország miniszterelnökének szóvivője. A Haiti északi partvidékén fekvő Cap-Haitien nemzetközi repülőterét nevezték el a márciusban rákban elhunyt venezuelai elnökről.

A légikikötő 5,3 kilométeres kifutópályáját venezuelai kölcsönből aszfaltozták újra tavaly októberben. A felújítással még éppen időben végeztek, a város jórészt amerikai kormányzati segítséggel kialakított ipari parkjának átadása előtt. Az Egyesült Államok és Venezuela Haiti két legjelentősebb támogatója. A dél-amerikai ország 222 millió dollárral segítette Haitit a 2010-es pusztító földrengés után.

Haiti több millió dollár támogatást kapott a PetroCaribe venezuelai olajtársaságtól is egy 2005-ös megállapodás alapján; a pénzt üzemanyag beszerzésére, erőművek felújítására és a legszegényebbeket segítő szociális programokra fordították.

Haiti elnöke és miniszterelnöke is részt vett Venezuelában Hugo Chávez temetésén. A zenészből lett elnök, Michel Martelly csütörtökön ismét Caracasba utazott, hogy jelen legyen az új államfő, Nicolás Maduro beiktatásán.

Rovatok