Index Vakbarát Hírportál

Romano Prodi lett az olasz baloldal államfőjelöltje

2013. április 19., péntek 12:08

Olaszország korábbi miniszterelnökét, az Európai Bizottság egykori elnökét, Romano Prodit jelölte az államfői pozícióra a balközép Demokrata Párt, a PD. A párt frakciója egyhangú vélemény alapján választotta meg az akadémiai karrierje miatt Professzorként becézett politikust.

A döntést a csütörtöki sikertelen államfőválasztás tette indokolttá, mivel Franco Marini, a bal- és jobbközép közös jelöltje nem kapta meg a kétharmados többséget. Az államfőválasztás első fordulójában Marini 521 szavazatot szerzett az érvényességhez szükséges 671 helyett. Stefano Rodota, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) indulója 240 szavazattal a második helyen végzett.

Csütörtökön még egy eredménytelen fordulót tartottak a római parlamentben, amelyen – az első forduló eredményeihez hasonlóan – egyik jelölt támogatottsága sem érte el a kétharmados többséget. A Demokrata Párt és a jobbközép Szabadság Népe (PdL) képviselői üres szavazócédulákkal tették érvénytelenné a választást.

Prodit várhatóan péntek délután, az államfőválasztás negyedik fordulójában terjeszti elő jelöltnek a PD. Ebben a körben már nem szükséges a kétharmados többség elérése, az eredményességhez elegendő csupán a voksok ötven százalékának és egy további szavazatnak a megszerzése (504 voks).

Míg a balközép szimpatizánsok Marini jelölése ellen tüntettek a római parlament előtt, Prodi támogatását a jobbközép vezére, Silvio Berlusconi máris elutasította.

Politikai elemzők szerint az államfőválasztás akár szombatig is elhúzódhat, és akármilyen eredménnyel is zárul, jelenleg a Demokrata Párt jövője forog kockán.

Rovatok