Index Vakbarát Hírportál

Spanyolország már nem menő

2013. április 22., hétfő 16:55

Spanyolország népessége az 1940-es évek óta először csökkent, ami kizárólag annak köszönhető, hogy kevesebb bevándorló érkezik, a helyiek pedig tovább állnak

„Spanyolország már nem annyira vonzó célpont, mert nincs munka” - magyarázta a Reutersnek a népességcsökkenést Albert Esteve, a barcelonai demográfiai központ kutatója. Az elhúzódó gazdasági és pénzügyi válság miatt példátlanul magas, 26 százalékos a munkanélküliség Spanyolországban, így a bevándorlók inkább továbbállnak vagy visszatérnek hazájukba.

A spanyol építőipar virágzásának idején, a kétezres évek elején rengeteg spanyol anyanyelvű dél-amerikai érkezett Spanyolországba. 2000 és 2010 között a bevándorlók száma 924 ezerről 5,7 millióra nőtt. 2008-ban azonban a spanyol ingatlanpiaci lufi kipukkadt, és az EU által diktált kríziskezelő megszorítások még kedvezőtlenebbé tették a gazdasági helyzetet, így a bevándorlás is visszaesett.

A bevándorlók nélkül számított spanyol népesség körülbelül 10 ezerrel nőtt tavaly, s ez alig ellensúlyozza a 216 ezer fős csökkenést a bevándorlók számában.

A statisztikai hivatal adatai szerint a legnagyobb visszaesést a dél-amerikai, főként ecuadori és kolumbiai bevándorlók számában tapasztalták, de Romániából és Marokkóból is kevesebb migráns érkezett tavaly, pedig ebből a két országból jöttek eddig a legtöbben.

Nem csak a bevándorlók hagyják ott Spanyolországot: számos spanyol pályakezdő is úgy dönt, az fiatalok körében 50 százalékos munkanélküliség nem sok jóval kecsegtet, így inkább külföldön próbálnak szerencsét.

Rovatok