Index Vakbarát Hírportál

Rasszista megjegyzést tett, le kellett mondania

2013. április 22., hétfő 11:06

A pakisztáni gyerekeknek sosem sikerülne a csúcsra emelkedni – mondta a brit konzervatív párt egy képviselője, hozzátéve, hogy bizonyos nemzeteknek nehezére esik a kemény munka. A 73 éves tanácsosnak le kellett mondania a rasszista megjegyzés miatt.

John Cherry arra reagált megjegyzéseivel a Daily Mail című napilapnak, hogy a hozzá tartozó körzetben egy Eton-típusú bentlakásos elitgimnáziumot indítanának. „A diákok 97 százaléka fekete vagy ázsiai lenne. (A sikerük) attól függ, Ázsián belül honnan származnak. Ha kínaiak, a csúcsra jutnak, ha indiaiak, akkor is. De ha pakisztániak, akkor ez nem fog sikerülni. Vannak nemzetek, amelyek nagyra értékelik a kemény munkát, mások viszont nem nagyon tudják, hogy ez mit jelent” – fogalmazott Cherry, aki lemondó beszédében elismerte, hogy ez egy „rendkívül ostoba” gondolat volt. A tanácsos azt is kifejtette, a gyerekek nem bírnák a bentlakásos iskolát, és ki akarnának szökni „az erdőbe”, ráadásul az egész gimnázium egy kitörés előtt álló „szexuális vulkán lenne”.

A tanácsos véleménye óriási felháborodást váltott ki. Pártja kezdeményezte tagsága felfüggesztését, valamint közölte, „elfogadhatatlan”, amit Cherry mondott. A politikus később lemondott, és egyben bocsánatot kért megjegyzéseiért.

A dél-londoni, állami fenntartású, de kifejezetten jó iskolának számító Durand Academy tervei szerint Nyugat-Sussex egy jómódú környékén nyitna egy bentlakásos iskolát, ahová ingyen járhatna 600 hátrányos helyzetű londoni gyerek, akiknek így részük lenne az „Eton-élményben”, miközben hétfőtől-péntekig kikerülnének a környékükön jellemző bűnöző elemek vonzásköréből. Nyugat-Sussexben a nyugalmukat féltve többen ellenezték az iskola megnyitását.

Rovatok