Index Vakbarát Hírportál

Csecsenek rabolták el a két ortodox püspököt Szíriában

2013. április 23., kedd 16:52

"Csecsen dzsihádisták" rabolták el Szíriában a két ortodox püspököt - közölte az antióchiai görög-ortodox patriarkátus. Az antióchiai görög-ortodox patriarkátus egyik püspökét, Bulosz Jazigit, valamint egy másik aleppói püspököt, Gregoriosz Johanna Ibrahimot a török határ és az észak-szíriai Aleppó közötti útszakaszon, Kfar Dael településnél rabolták el autójukból hétfőn, sofőrjüket a támadás helyszínén főbe lőtték.

A patriarkátus közleményében "egy csecsen fegyveres csoportot" tett felelőssé. Eddig sem a püspökökkel, sem a támadókkal nem sikerült kapcsolatba lépni.

Egy helyi egyházi forrás szerint Gregoriosz Johanna Ibrahim éppen egy humanitárius küldetés miatt volt úton: két, hetekkel korábban elrabolt pap kiszabadításán fáradozott. A török határövezetből Aleppóba indult vissza, és együtt utazott Bulosz Jazigi püspökkel (a X. János nevet viselő görög-ortodox pátriárka, Juhana Jazigi testvérével), amikor feltartóztatták az autójukat, és kiszállították a járműből a sofőrt és egy másik utast. Ennek az utasnak az elmondása szerint a támadók arabul beszéltek, és "külföldinek néztek ki". Azt mondták neki, hogy egy "csecsen dzsihádista" csoporthoz tartoznak - értesült az AFP egyházi forrásból.

Ferenc pápa a két püspök mielőbbi szabadon engedésére szólította fel kedden az emberrablókat. A katolikus egyházfő hangoztatta: a bűntény "drámai megerősítése annak a tragikus helyzetnek, amelyben a szíriai lakosság és a keresztény közösség él".

Az orosz ortodox egyház összefogásra biztatta a nemzetközi közösséget annak érdekében, hogy a két püspök a lehető leggyorsabban visszanyerje a szabadságát. Az orosz külügyminisztérium is "határozottan elítélte" az emberrablást, és a püspökök azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte.

A bűntény miatt Antonisz Szamarasz görög kormányfő és külügyminisztere, Dimítriosz Avramopulosz kapcsolatba lépett I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával, illetve X. János antióchiai görög-ortodox pátriárkával. Avramopulosz telefonon beszélt George Szabrával is, a szíriai ellenzék fő szervezetének, a Szíriai Nemzeti Koalíciónak az ideiglenes elnökével, aki megígérte: megtesz mindent a két püspök kiszabadítása érdekében.

A püspököket kedden szabadon engedték.

Rovatok