Index Vakbarát Hírportál

Pénzt gyűjtöttek a halálra ítélt nagymamának

2013. április 23., kedd 17:38

1800 angol fontot, vagyis több mint 600 ezer forintot ajánlott fel egy brit férfi a halálra ítélt Lindsay Sandiford megsegítésére. Az összeg arra lesz elég a nagymamának, hogy megfellebbezhesse a drogcsempészet miatt kirótt büntetést. „Nem tudtam tovább ülni és semmit sem tenni” – nyilatkozta Victor Leversha a BBC-nek, hozzátéve, hogy „bármibe is kerül, meg akarja adni az esélyt” az asszonynak. Mivel kisebb adományok másoktól is érkeztek, keddre összegyűlt az eljárás megindításához szükséges több mint 8000 font. A britek azután kezdtek pénzgyűjtésbe, hogy hétfőn az angol kormány úgy döntött, nem állja a nő jogi költségeit. A Külügyminisztérium arra hivatkozott, hogy nem támogathat külföldön futó büntetőeéjárásokat, még ha kivételes esetről van is szó.

Az 56 éves brit Lindsay Sandifordot három társával tavaly májusban 4,8 kiló kokainnal kapták el Balin. Mivel az indonéz bírók szerint a nagymama rontotta a Baliról mint turistaparadicsomról kialakult képet, valamint akadályozta a kormány drogellenes háborúját, halálos ítéletet szabtak ki. Amikor a bali legfelsőbb bíróság helybenhagyta a halálos ítéletet, Sandiford zokogott a tárgyalóteremben, majd arcát egy sállal eltakarva vonult vissza a börtönbe.

A nagymama utolsó esélye a jakartai legfelsőbb bírósághoz most benyújtott kérvény. Ügyvédjének 14 napja van a szükséges dokumentumok összegyűjtésére.

Rovatok