Index Vakbarát Hírportál

Enrico Letta lehet az új olasz kormányfő

2013. április 24., szerda 14:25

Giorgio Napolitano olasz államfő szerdán Enrico Lettát, a balközép Demokrata Párt (PD) eddigi főtitkár-helyettesét bízta meg a kormányalakítással. A 47 éves politikus, aki a PD kereszténydemokrata szárnyát képviseli, elfogadta a megbízást.

Ha Letta lesz a kormányfő, akkor a februári választásokon győztes balközép párt koalícióra lép a Mario Monti vezette centrummal és a jobbközép Szabadság Népével (PdL). Ellenzékbe vonul az 5 Csillag Mozgalom (M5S) és a Baloldal Környezet Szabadság (Sel). Letta már a hét vége előtt bizalmat kérhet kormányának a parlamentben.

A balközép Demokrata Párt (PD) alelnökeként Letta és a jobbközép PdL-t vezető Berlusconi korábban már folytattak egyeztetéseket az elnökválasztás kapcsán, ahol már szóba került egy esetleges nagykoalíció. Akkor még azonban a PD-főtitkár Bersani twitter-üzenetében erre a felvetésre határozott nemmel válaszolt. Korábban ezt a lehetőséget több olasz politikus is elutasította, a jelenleg ellenzékbe szorult legnagyobb párt M5S vezetője Beppe Grillo egynesen „marhavásárnak” nevezte a PD próbálkozásait arra, hogy támogassák a kormányt.

A nagykoalíció egyébként a székében maradt elnök szándékait tükrözné, aki már többször emlékeztette a pártokat az 1976-os úgynevezett „olasz történelmi kompromisszumra”, amikor az Enrico Berlinguer vezette Olasz Kommunista Párt (PCI) és a Giulio Andreotti vezette Kereszténydemokraták (DC) paktumra lépett a terrorizmus fenyegetésében élő Olaszország belpolitikai békéje érdekében. Tény, hogy az olasz politikában kialakult patthelyzetet feloldaná a bal- és jobbközép tartós együttműködése.

Rovatok