Index Vakbarát Hírportál

Felgyújtották Petőfi szobrát Beregszászon

2013. április 24., szerda 12:31

Ismeretlenek felgyújtották Petőfi Sándor szobrát Beregszász központjában keddre virradóra.

A mukachevo.net hírportál szerint a tüzet a közeli Arany Páva étterem bárpincére észlelte röviddel éjfél után. Elmondta, épp az utolsó vendéget kísérte ki az étteremből, amikor észrevette a Petőfi-szobor talapzatánál nagy lánggal égő tüzet, amit a néhány méterre lévő Vérke-csatornából vett vízzel sikerült viszonylag gyorsan eloltania. A tanú szerint nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a szobor talapzatánál lévő koszorúk eldobott cigarettacsikktől gyulladtak volna meg.

Bocskor László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) beregszászi szervezetének elnöke elmondta, sürgős tennivalói miatt nem tudott azonnal foglalkozni az üggyel, ezért értesítette a sajtót, hogy járjanak utána, mi történhetett az emlékművel. Időközben a KMKSZ feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. A szobor és talapzata valószínűleg nem károsodott.

Beregszászon a Petőfi-szobrot korábban kétszer rongálták meg. Az 1990-es években egy ittas férfi lefűrészelte az egyik karját. Garázdaság miatt öt évre ítélték, de mivel megbánta tettét és részt vett a csernobili atomerőmű-katasztrófa következményeinek a felszámolásában, büntetésének végrehajtását felfüggesztették. Legutóbb 2007-ben fekete festékkel öntötték le az emlékművet, de a tettest vagy tetteseket az akkor kitűzött nyomravezetői díj ellenére sem sikerült megtalálni.

Rovatok