Index Vakbarát Hírportál

Nőknek öltöztek kurd férfiak

2013. április 24., szerda 20:14

Női egyenjogúságért küzdő kampányba kezdtek kurd férfiak Iránban, írja az Al Jazeera. A "Kurd férfiak az egyenlőségért" nevű Facebook-oldal célja, hogy bebizonyítsa, nőnek lenni nem szégyellnivaló. A férfiak által indított program egy válaszreakcióból nőtte ki magát: egy bíró úgy rendelkezett egy ügy során, hogy a családon belüli erőszakkal vádolt gyanúsítottat nyilvános megaláztatásra ítélve női ruhák viselésére kötelezi.

A Global Voices információi szerint Irán egy kurd tartományában egy helyi bíróság úgy határozott a családfő esetében, hogy büntetésként vörös női ruhában és hidzsábban kell az utcára vonulnia. A felháborodott kurd irániak a Facebookon kezdték meg szerveződésüket, és emelték fel hangjukat a rendelkezéssel szemben.

Tiltakozásképp több férfi is női ruhát öltött és lefényképezte magát, majd a fotókat önként tették közzé a kampány Facebook-oldalán. "Abban bízom, egyszer eljön az a nap, amikor nem az emberek biológiai és társadalmi neme alapján bíráljuk egymást" – írja képére egy Pedram Penhan nevű kurd. "A kurd nők megszégyenítése a világ valamennyi nője számára sértő. A nők anyák, testvérek és élettársak is egyben" – értékel egy másik férfi.

A kampányhoz időközben nők is csatlakoztak, akik jellegzetesen férfias öltözékekben örökítették meg magukat a felvételeken. Az oldalnak jelenleg valamivel több mint nyolcezer feliratkozója van.

Rovatok