Index Vakbarát Hírportál

Újranyitunk hat külképviseletet

2013. április 24., szerda 14:10 | aznap frissítve

Hat külképviseletet újranyit a kormány, jelentette be Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatóján. A 2009-ben bezárt képviseletek közül ide tartozik a térségben Eszéken és Krakkóban a főkonzulátus, Nagyváradon és Marosvásárhelyen kihelyezett konzuli iroda lesz. Emellett Torontóban és Melbourne-ben is nyílik képviselet.

Különösen nagy hangsúlyt fektetnek a térségre, mint mondta, egy erős Közép-Európához erős infrastruktúrára van szükség, ebbe pedig a diplomáciai infrastruktúra is beletartozik. Krakkót többek között kiemelt turisztikai célpontnak nevezte, ahol az újranyitás a magyar-lengyel gazdasági kapcsolatoknak is lökést adhat, míg Eszéknek a nemzetpolitikai célok mellett a határmenti kapcsolatépítésben is fontos szerepet szánnak.

Marosvásárhelyen és Nagyváradon a tervek szerint a kolozsvári és a csíkszeredai főkonzulátusok kihelyezett irodái nyílnak, erről megkezdődtek az egyeztetések a román féllel. A romániai magyarokon kívül Németh szerint az is fontos szempont, hogy Románia Magyarország második legnagyobb exportpiaca.

Toronto és Melbourne esetében szintén kiemelte a sok kint élő magyart, emellett pedig a gazdasági kapcsolatok erősítését is fontosnak nevezte. Az ausztráliai képviselethez hozzátette, hogy 2009-ben a sydneyi képviseletet zárták be, most pedig Melbourne-ben nyílik új konzuli iroda. Ugyanakkor tárgyalnak arról, hogy Sydney-ben a lengyel nagykövetségen legyen állandó magyar konzul is.

A most felálló képviseletek általában három-négy fővel indulnak el. A költségekről Németh azt mondta, hogy általában 200 (plusz-mínusz 40) millió forintba kerül egy képviselet újranyitása, összesen így 1-1,2 milliárd forintról van szó. Ennek nagy részét a Külügyminisztérium betervezte az idei költségvetésbe, a maradékot pedig a Miniszterelnökség forrásainak átcsoportosításával oldják meg.

Az államtitkár ezt a hat képviseletet az első lépcsőnek nevezte, a tervek között szerepel afrikai, latin-amerikai és ázsiai képviseletek újra- vagy megnyitása is. Németh Zsolt azt is elmondta, hogy kulturális intézetek is nyílnak a közeljövőben Zágrábban és Belgrádban, amivel elmondása szerint több évtizedes elmaradást pótolnak.

Rovatok