Index Vakbarát Hírportál

Millió katona, sok ezer tank és az atom

2013. április 25., csütörtök 16:36

Továbbra sem mozdult el lényegesen a holtpontról a két Korea feszült viszonya, habár a folytatódó fenyegetések mellett egyre inkább előtérbe kerül a párbeszéd felújításának lehetősége is. Egy esetleges háború viszont beláthatatlan következményekkel járna a két ország között.

Dél-Korea és az Egyesült Államok március elején kéthónapos hadgyakorlatot kezdett, azóta Észak-Korea sorra licitált rá saját fenyegetéseire a két ország ellen, többek között megelőző atomcsapást is kilátásba helyezett. A phenjani rezsim feltehetően a fenyegetésekkel akar kizsarolni engedményeket, vagy akár az 1950-53-as koreai háborút lezáró tűzszünet helyére egy másik megállapodást. Grafikánkon ábrázoltuk a konfliktust és az erőviszonyokat.

Minden napra jut valami

Csütörtökön eddig szokatlan hangot megütve Dél-Korea is megfenyegette az északi vezetést: egy tisztviselő „súlyos következményeket” ígért, amennyiben Phenjan elutasítja a több mint egy hónapja lezárt keszongi ipari park újraindításáról szóló tárgyalási ajánlatot. A tárgyalásokra vonatkozó határidő pénteken jár le, ha nem érkezik pozitív válasz északról, akkor tovább mélyülhet a konfliktus.

Habár most megint határidőkről beszélünk, szembetűnő volt, hogy egész előző héten háttérbe szorult a koreai konfliktus, ami azt a feltételezést erősíti, hogy a phenjani rezsim valójában csak a világ figyelmét akarta drasztikus lépésekkel magára irányítani. A bostoni merényletek után az előző hétfőn az államalapító Kim Ir Szen születésének 101. évfordulóját ünneplő Észak-Korea felhagyott a hetek óta fenyegetésekre épülő retorikájával, és nem próbált megint a középpontba kerülni.

Phenjan végül múlt csütörtökön szólalt meg újra, amikor bejelentették, hogy egy sor, egyértelműen teljesíthetetlen feltételt – például az ország ellen bevezetett ENSZ-szankciók feloldását – szabtak a Koreai-félsziget atommentesítését célzó tárgyalások folytatásához. Ez is előrelépést jelentett, Észak-Korea korábban ugyanis ravasz trükknek minősítette a déliek és a washingtoni vezetés tárgyalási ajánlatát.

A hét végén azonban Észak-Korea aztán megint háborúval és elképzelhetetlen katasztrófával fenyegetőzött, miután a dél-koreai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója arról beszélt, hogy a fenyegetések ellenére a phenjani rezsim nem képes megvívni egy háborút a Koreai-félszigeten. A KCNA hírügynökség azt is hangsúlyozta, hogy az észak-koreai erők még mindig teljes harckészültségben vannak, és csak a végső parancsot várják Dél-Korea megtámadására, amennyiben további provokációk érik.

Észak-Korea két rövid hatótávolságú rakétát szállított keleti partjára, amiből arra következtettek déli források, hogy a kommunista ország újabb tesztkilövésre készül. Észak-Korea április elején már a térségbe szállított két közép hatótávolságú Musudan rakétát is, ezek mellé pedig hét mobil kilövőállást, ezeket ugyanakkor azóta sem lőtték ki.

Rovatok