Index Vakbarát Hírportál

Tartanak a csehek a külföldiektől

2013. április 25., csütörtök 17:41

A csehek több, mint fele szerint nagy nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek a Csehországban élő külföldiek. Tavaly ennél még többen gondolták így.

Az eredmények a STEM prágai közvélemény-kutató intézet országos szintű felméréséből derültek ki, amelynek eredményeit csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában. A válaszolók 57 százaléka vélte úgy, hogy a külföldiek nagy biztonsági kockázatot jelentenek. Ez a szám azonban így is három százalékponttal kevesebb mint 2012-ben.

A megkérdezettek majdnem 60 százaléka úgy véli, hogy a Csehországban hosszabb ideje élő külföldiek közül nem mindenkinek kellene lehetővé tenni a cseh állampolgárság megszerzését. Mint írják: "Azon álláspont híveinek aránya, hogy minden Csehországban élő embernek, függetlenül nemzeti és etnikai származásától, joga van a cseh állampolgárságra, mintegy másfél évtizede stabilan 40 százalék körül mozog"

A megkérdezettek 48 százaléka azt mondta, hogy nincsenek semmiféle előítéletei a külföldiekkel kapcsolatban, míg 52 százalék előítéleteket ismert be. A közvélemény-kutató intézet szerint a külföldiektől való félelem a főiskolások és az egyetemisták körében a legalacsonyabb, míg az alacsony képzettségűeknél a legmagasabb. A pártpreferenciáit tekintve valamivel nagyobb az idegenektől való félelem a baloldalon (65 százalék), mint jobboldalon (55 százalék). A felmérést április elején, még a bostoni merénylet előtt készítették mintegy ezer fős mintán.

Rovatok