Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglani börtönt kapott a rendőrgyilkos ETA-tag

2013. április 26., péntek 00:19

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy párizsi bíróság csütörtökön a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár terrorszervezet egy feltételezett tagját, aki 2007. december 1-jén lelőtt két, titkos küldetésben lévő spanyol rendőrt a dél-franciaországi Capbretonban.

Mikel Kabikoitz Carrera Sarobéról a bíróság a per során azt állapította meg, hogy - jóllehet nem egyedül követte el a bűncselekményt - mindkét áldozat életét az ő lövései oltották ki. Társai közül Saoisa Sanchez Iterreguit 28 évre ítélték, míg egy harmadik személyt - akinek capbretoni jelenlétéről az utolsó pillanatig vita folyt - felmentettek a merénylettel kapcsolatos vádak alól, de terrorszervezetben való részvétel miatt 15 év börtönbüntetést kapott.

A két áldozat, a 24 éves Raúl Centeno és a 23 éves Fernando Trapero spanyol rendőrök az ETA ellen francia földön indított rendőrségi műveletben vettek részt, amikor a terrorszervezet feltételezett tagjai rájuk támadtak. A per egyik érdekessége volt, hogy a bizonyítási eljárás során magyar módszert használtak, az emberekről vett szagminták rendőrkutyák segítségével történő azonosítását.

A baszkok lakta észak-spanyolországi és dél-franciaországi területek elszakadásáért, illetve egymással való egyesüléséért küzdő ETA szakadár fegyveresei több mint 800 embert öltek meg fegyveres harcuk négy évtizede alatt.

Rovatok