Index Vakbarát Hírportál

Jobb lett volna meghalni

2013. április 26., péntek 11:15

Több tízezres tüntetés alakult ki Dakkában, miután szerdán összeomlott egy textilüzem. A tiltakozók jobb munkakörülményeket és az épület tulajdonosának megbüntetését akarják elérni. Banglades olcsón termel ruhákat nyugati cégeknek, de a munkások jogait nem tisztelik.

Több tízezren tüntetnek pénteken a bangladesi fővárosnak, Dakkának abban a kerületében, amelyben összeomlott egy nyolcemeletes ruhakészítő üzem, és több ezer embert maga alá temetett.

A tüntetők - főleg munkások - a tragédia miatti felháborodásukban üzemeket támadtak meg, autókat borítottak fel, és gumikat égettek. Üzleteket is megpróbáltak felgyújtani, de ez egyelőre nem történt meg. A rendőrség gumilövedékekkel és könnygázzal próbálta megfékezni a tömeget.

A tömeg azt követeli, hogy a hatóságok tartóztassák le az összedőlt épület tulajdonosát és figyeljenek jobban a munkások biztonságára. A rendőrség beszámolója szerint a tulajdonos nem foglalkozott azzal, hogy repedések jelentek meg az épület falain. A tulajdonos bújkál, de a rendőrség azt ígérte, hogy elfogják és felelni fog a mulasztásért.

Jobb lett volna meghalni

Az épületben körülbelül kétezren voltak, amikor szerda reggel összeomlott. Rengetegen rekedtek a romok alatt, a mentőegységek vizet és élelmet dobnak le a mélyen rekedt túlélőknek. „Borzalmasan nehéz életben maradni itt. Jobb lett volna meghalni, mint ennyi szenvedést elviselni” – mondta a romok alatt rekedt egyik túlélő. A helyi kórházak túlterheltek, több mint ezer sebesültet kell ellátniuk.

Az épület összeomlásának már csaknem háromszáz halálos áldozata van pénteken. Csupán ezen a napon legalább 45 embert mentettek ki a romok alól.

Banglades a világ egyik legnagyobb textilipari országa, főleg nyugati cégeknek dolgoznak rendkívül olcsón. Az iparágat sokan támadják, mert túl keveset fizetnek a munkásoknak, nem tisztelik a jogaikat és a munkakörülmények is gyakran veszélyesek.

Rovatok