Index Vakbarát Hírportál

Mocskos kapcsolat: a Portik-Laborc ügyről cikkezik a Die Welt

2013. április 26., péntek 15:32

A Die Welt konzervatív lap Alvilág Mocskos kapcsolat a maffia és a titkosszolgálat között Magyarországon címmel közölt beszámolót a Portik-Laborc ügyről pénteken. A szerző, Boris Kálnoky szerint a 2008-as ügy hatása csak most érezhető igazán, hiszen már „dúl a választási előkampány”. Azt írta, a választók relatív többsége a külföldi bírálatok ellenére támogatja az Orbán-kormányt, a baloldal pedig válságban van, és ebben a helyzetben az ügy újabb csapás a szocialistáknak. Cikke végén Kálnoky azt írta: a Demokratikus Koalíció az ügyet manipulációnak nevezte; „Szilvásy kihasználta a lehetőséget, hogy a Klubrádió kapcsán alábecsülhesse az ügyet – Laborc csak tette a dolgát: információkat keresett korrupt hivatalnokokról”.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német konzervatív lap ezzel egyidőben az Európa Tanács (ET) monitoring bizottságának strasbourgi üléséről közölt beszámolót. A szerző, Stephan Löwenstein kiemelte, hogy a bizottság szoros többséggel szavazta meg a Magyarország elleni megfigyelési eljárás megindítását. Az eljárás tovább növelheti az Orbán Viktorra és a Fideszre nehezedő politikai nyomást – írta.

A lap ezzel egyidőben Elnök úr címmel közölte Dirk Schümer portréját Martin Schulzról. A szerző az európai parlamentben Magyarországról folytatott vitával kapcsolatban egyebek között megjegyezte, hogy Schulz élvezte az „elbocsátott bírókról, elfojtott médiumokról és a (...) zsarnoki budapesti kormányról”  folytatott, „valójában szomorú” vitát, hiszen megmutatkozott, hogy „a nyílt beszéd és a Magyarországot fenyegető szankciók jelentik a jogállamiság utolsó biztosítékát”.

Rovatok