Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették a bosnyák elnököt

2013. április 26., péntek 17:30

Korrupció gyanúja miatt őrizetbe vették pénteken a nagyobbik boszniai országrész, a bosnyák-horvát föderáció elnökét. Zivko Budimirt a szarajevói irodájából vezették el a rendőrök, akik átkutatták az elnöki hivatal több más helyiségét is. A hatóságok házkutatást tartottak a szövetségi kormány Mostarban található központjában is.

A Horvát Jogpárt (HSP) nevű tömörülés tagját mintegy 40 ezer eurónyi (12 millió forintnyi) kenőpénz elfogadásával gyanúsítják, lapértesülések szerint foglyoknak való megkegyelmezéssel összefüggésben. Az államügyészség egyelőre csak annyit erősített meg, hogy általános korrupciós vizsgálat folyik Budimir ellen.

Laura Bosnjak, az elnök egyik tanácsadója az állami televíziónak nyilatkozva ugyanakkor elutasította a Budimir őrizetbe vételével kapcsolatos értesüléseket. Elmondta, hogy az államfő továbbra is a szarajevói irodájában tartózkodik.

A boszniai központi rendőrségi hivatal közleménye szerint a bosznia-hercegovinai törvényszék és ügyészség utasítására több tucatnyi gyanúsított ellen indult eljárás korrupció, hivatali visszaélés, illegális kábítószer-kereskedelem és szervezett bűnözés gyanúja miatt.

Bosznia-Hercegovina a háborút lezáró daytoni békemegállapodás 1995-ös aláírása óta két, nagyfokú önállóságot élvező régióból áll: a bosnyák-horvát föderációból és a kisebb területet felölelő Szerb Köztársaságból.

Rovatok