Index Vakbarát Hírportál

A német zöldek a szocdemekkel vannak

2013. április 28., vasárnap 17:40

Baloldali karakterű választási programot fogadtak el a német Zöldek, és kiálltak a szociáldemokratákkal (SPD) kötendő koalíció mellett a párt vasárnap véget ért berlini kongresszusán.

A szeptemberi országos parlamenti választásra készülő Zöldek háromnapos kongresszusán a 800 küldött egy tartózkodás mellett fogadta el a Megérett az idő a zöld fordulatra című, csaknem 200 oldalas programot. A dokumentumon a választásig tovább dolgoznak, összeállítanak belőle egy rövidített, összefoglaló változatot. Ez a legfőbb követeléseket tartalmazza majd, amelyeket a párttagság szavazatai alapján választanak ki.

A Zöldek a program szerint kormányra kerülve hozzáfognának a kőszénre alapozott energiatermelés felszámolásához, vagyis nem csupán folytatnák a Merkel-kormány által meghirdetett úgynevezett energiapolitikai fordulatot, amelynek során 2022-ig valamennyi atomerőművet bezárják, hanem tovább is vinnék azt, és 2030-ra teljes mértékben a megújuló forrásokra állítanák át az energiatermelést.

A gazdaság- és társadalompolitikában azt a nézetet képviselik, hogy szakítani kell a szerintük a gazdasági lobbik befolyása alá került konzervatív-liberális koalíció politikájával, mert az a társadalmi egyensúly felborulásához és a pénzügyi piacok túlzott megerősödéséhez,  zabolátlan kapitalizmushoz vezetett. A Zöldek "a szegények, a gyerekek, az igazi élet lobbistái" - emelte ki  Katrin Göring-Eckardt, a párt kampányának egyik vezetője.

Az állami újraelosztás mértékének növelését előirányzó program szerint az állami fejlesztések forrását a személyi jövedelemadó felső kulcsának 42-ről 49 százalékra emelésével kell előteremteni, az államadósság csökkentése céljából pedig vagyonadót kell kivetni az egymillió eurót meghaladó nagyságú vagyonokra.

A párt szerint az uniós integrációt tovább kell mélyíteni, ezért össze kell hívni az Európai Konventet, amely legutóbb - 2003-ban - egy európai alkotmány tervezetét dolgozta ki. Uniós szinten kell fellépni például az adóparadicsomok és az adóelkerülés ellen, ugyanakkor a külpolitikában az Európai Unió és a NATO mellett nagyobb mértékben kell támaszkodni az ENSZ-re, különösen a háborús konfliktusok kezelésében.

Noha a Zöldeket a szociáldemokraták (SPD) természetes szövetségeseként tartják számon, az utóbbi hónapokban számos eszmefuttatás jelent meg arról, hogy a több mint 30 éve protesztpártként indult formáció a beérkezett városi polgárság pártja lett, és legalább olyan jól kiegészítenék egymást kormányon a konzervatívokkal, mint a szociáldemokratákkal. A spekulációknak táptalajt ad, hogy a Zöldek a felmérések szerint a szociáldemokratákkal jelenleg nem érnének el többséget. A berlini kongresszuson azonban hitet tettek az SPD-vel való koalíció mellett.

Az összefogás szándékát azzal is kiemelték, hogy a tanácskozáson felszólalt az SPD elnöke, ami a Zöldek kongresszusainak történetében először fordult elő. Sigmar Gabriel szociáldemokrata pártelnök hangsúlyozta: demokráciakonform piacokra van szükség a konzervatív vezetés alatt kialakított piackonform demokrácia helyett, a kapitalizmus megzabolázását jelentő fordulatot pedig csak a két párt összefogásával lehet végrehajtani. Az SPD és a Zöldek a szeptemberi választáson leváltják a Merkel-kormányt, és felépítik a méltányosság, a fenntarthatóság és a társadalmi igazságosság Németországát  - mondta a politikus.

A Zöldek 1980-ban alakultak, a Bundestagban 1983 óta rendelkeznek képviselettel. Kormánypártként 1998-ban mutatkoztak be az SPD partnereként. A párt a baloldali-zöld koalíció 2005-ös bukása óta ellenzékben politizál, országos választói támogatottsága jelenleg 15 százalék körül van.

Rovatok