Index Vakbarát Hírportál

Lövöldözés árnyékolta be az olasz kormány eskütételét

2013. április 28., vasárnap 12:40 | aznap frissítve

Egy férfi lövöldözni kezdett az olasz kormányfői hivatal előtt, miközben az államelnöki palotában az új olasz kormány éppen letette az esküt, írja a BBC. Két rendőr megsebesült, egyiküket a nyakán érte a lövés. A lövöldözőt őrizetbe vették.

Az Enrico Letta vezette nagykoalíciós kormány a vasárnapi eskütétel után hétfőn kér bizalmat a parlamentben. A kormány felállásával a parlamenti választások után két hónapig húzódó patthelyzet ért véget.

A balközép Demokrata Pártot (PD) képviselő Enrico Letta szerdán fenntartással fogadta el Giorgio Napolitano elnöktől a kormányalakítási megbízatást. Az egyeztetések alatt találkozott Silvio Berlusconi PdL-elnökkel, aki feltételként az ingatlanadó eltörlését kérte és egyes PD-politikusok kizárását a kormányból. Letta nem zárkózott el az adó felülvizsgálásától, és kormányában egyik párt régi politikusai sem kaptak helyet.

Berlusconi elégedetten nyilatkozott a Letta-kormányról, ahogy stabil kabinetről beszélt Pierluigi Bersani, a PD lemondott főtitkára is, aki egységes támogatását ígérte a kormánynak. Ugyanakkor a párt egyes tagjai máris jelezték, hogy ellenzik a Berlusconival való megállapodást.

A februári parlamenti választások után több mint hatvan nappal megalakult kormányban először lépett koalícióra a húsz év óta egymással versengő, Berlusconi vezette jobbközép és a balközép. Ehhez hasonló együttműködésre egyedül a második világháború után, 1947-ben volt precedens.

Rovatok