Index Vakbarát Hírportál

Big Bent és Eiffel-tornyot épít Észak-Korea

2013. április 29., hétfő 20:24

Saját Big Bent és Eiffel-tornyot épít Észak-Korea, adta hírül az országból egyedüli nyugati hírügynökségként tudósító Associated Press. A két európai látványosság pontos replikája egy phenjani szórakoztató park büszkesége lesz. A park építése a csúcspontja annak a látványberuházások egész sorával járó építkezési láznak, ami az észak-koreai fővárosban 2010 óta tart. Kim Dzsongun közvetlenül a hatalomra kerülése után hirdette meg a kiengedett nadrágszíj politikáját, aminek keretében Phenjant hatalmas állami befektetéssel egy nyugati nagyvároshoz hasonlóvá építik át, bevásárlóutcákkal, luxuséttermekkel, plázákkal, turistalátványosságokkal.

Az új Phenjan leglátványosabb része a a Changjon utca, ez lesz a kirakatváros központi bevásárlóutcája, itt már több nagy nyugati márkának van boltja, és rengeteg további épül. Az egyik újonnan nyitott szupermarket például azzal hirdeti magát, hogy náluk lehet kapni amerikai Coca-Colát, Hershey's csokit és Doritos csipszet. Az AP tudósítója arról számolt be, hogy a bevásárlóközpontban francia luxustáskákat, olasz bort, svájci csokit, frissen sütött croissant-t, és Új-Zélandról importált friss kivit is lehet kapni. A China Daily egy másik phenjani plázáról számolt be, ahol kozmetikai szalonok, minigolf-pálya, kávézók és koktélbárok várják a látogatókat.

Eközben az ENSZ jelentése szerint az országban 2,8 millió ember áll szó szerint az éhhalál szélén, és a gyerekek negyede kórosan alultáplált. A fővároson kívüli területeken az ivóvízellátás és a fűtés akadozik, az orvosi ellátás szintén. A Dél-Koreát és az USA-t háborúval fenyegető államban a legújabb diplomáciai feszültséggócot Kenneth Bae, egy koreai származású, de amerikai állampolgár turista esete okozza, akit az észak-koreai rezsim az ország jó hírnevének megsértésével vádol és börtönnel, illetve potenciálisan halálbüntetéssel  fenyeget. Bae bűne az volt, hogy megszegte az Észak-Koreába látogató turistákra vonatkozó szigorú szabályokat, és engedély nélkül fényképezett, többek között éhező gyerekeket.

Rovatok