Index Vakbarát Hírportál

Négyéves börtön a megkínzott briteknek

2013. április 29., hétfő 10:21

Kábítószerfogyasztás miatt négy éves börtönbüntetésre ítéltek három angol férfit Dubaiban, írja a BBC. Ügyükben David Cameron brit miniszterelnök is felszólalt, követelve az eljárás és a valószínűsíthető kínzások pártatlan kivizsgálását. A húszas éveikben járó három londonit még tavaly augusztusban, dubai nyaralásuk alatt zárták be. Szintetikus kannabisz fogyasztásával, birtoklásával, valamint eladási szándékkal vádolták meg őket. Az utóbbi vád elfogadása esetén valószínűleg halálbüntetés várta volna őket. Ezt végül a bíróság nem találta bizonyítottnak, így a korábban vártnál enyhébb büntetést kaptak, amit kiutasításuk után otthon tölthetnek majd le.

Egyikük anyja és egy jogvédő szervezet szerint az eljárás során súlyosan bántalmazták a vádlottakat. A beszámolók szerint a helyi hatóságok előbb a sivatagban, majd szállodai szobáikban kínozták meg őket: bekötötték a szemüket, ütlegelték és heréjüknél elektrosokkolták őket. Miután fegyvert tartottak a fejükhöz, a vádlottak aláírták az eléjük tett arab nyelvű vallomást. Az Egyesült Arab Emirátusok hatóságai tagadnak minden, kínzással kapcsolatos vádat.

Az ügy nagy felháborodást váltott ki a brit közvéleményben. David Cameron miniszterelnök szóba fogja hozni az ügyet az Egyesült Arab Emirátusok államfőjének eheti londoni látogatásán is. "Fel fogjuk használni a lehetőséget, hogy számos kérdést felvessünk, többek között ezt és más konzuli ügyekkel kapcsolatos aggodalmainkat is" - nyilatkozta.

Az arab országban minden kábítószernek minősített anyag - köztük több, Európában legális gyógyszernek számító készítmény - ellen zéró tolerancia van érvényben. Már az is elegendő a négy éves börtönbüntetéshez, ha az országba belépőnek vérében vagy vizeletében kimutatható az illegális szer.

Rovatok