no

Index Vakbarát Hírportál

Coming outolt az NBA-sztár

2013. április 29., hétfő 18:32 | aznap frissítve

Jason Collins az első nyíltan meleg profi ligás férfi sportoló Amerikában. Az NBA-s kosaras volt szobatársa hatására coming outolt, rokonai, rajongói és csapata is büszkék a centerre.

Coming outolt az NBA egyik neves kosarasa. A volt bostoni Jason Collins, aki jelenleg a Washington Wizards centere elmondta, hogy fiatalabb korában járt nőkkel, még el is jegyezte egy barátnőjét, de elege lett az öncsalásból. „Évekig szenvedtem, mindent megtettem, hogy a hazugságot fenntartsam. Azt hittem, az egész életem szétesne, ha kiderülne a titkom” – magyarázta Collins, aki szerint rengeteg energiáját felemésztette a titkolózás. A center az első ismert amerikai férfi sportoló, aki felvállalta homoszexualitását.

Collins volt stanfordi szobatársa, Joe Kennedy hatására kezdett el a coming out lehetőségével foglalkozni, a végső löketet a bostoni maraton adta meg neki. „Ha egy pillanat alatt megváltozhat minden, akkor miért ne éljem az igazi életem?”  tette fel magának a kérdést. „Senki sem akar félelemben élni. Én rettegésben éltem, hogy elszólom magam, de most mindig, amikor elmondom valakinek, erősebbnek érzem magam” – mondta a center, aki először nagynénjének árulta el a titkot, aki egyébként már évek óta sejtette, hogy Collins meleg.

„Nagyon büszkék vagyunk Jasonra és támogatjuk döntését, hogy büszkén és nyíltan élje az életét. A pályán és a pályán kívül is igazi vezető volt mindig is, emellett fantasztikus csapattárs. Ezek a tulajdonságai teszik kiemelkedő játékossá és pozitív példaképpé melegek és nem melegek számára egyaránt″ – áll a Washington Wizards hivatalos közleményében.

Rovatok