Index Vakbarát Hírportál

Az alsóház megszavazta a Letta-kormányt

2013. április 30., kedd 00:28

Bizalmat szavazott az olasz képviselőház hétfőn Enrico Letta kormányának. Az olasz miniszterelnök programbeszéde után az alsóház elsöprő többséggel, 453 szavazattal 153 ellenében támogatta a vasárnap felesküdött új koalíciós kormányt. A jobbközép Szabadság Népe (PdL) párt és a Mario Monti vezette centrum frakciója is megszavazta a kormányt. A balközép Demokrata Párt (PD) is hasonlóan tett, leszámítva két képviselőjüket, akik kivonultak az ülésteremből.

Letta kormánya ellen szavazott az 5 Csillag Mozgalom (M5S), a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) és a jobboldali Olasz Testvérek. Az Északi Liga tartózkodott, csupán a pártelnök, Umberto Vossi szavazott nemmel.

Paktum az állam és a maffia között

Letta programbeszédére reagálva Renato Brunetta, a PdL politikusa a nagykoalíciót nemzeti megbékélésnek nevezte. A PD nevében felszólaló Rosy Bindi azt mondta: a PD-PdL koalíciója nem azt jelenti, hogy a PD-t bűnrészesség terheli a PdL múltbeli politikájáért. Nichi Vendola, az ellenzéki Baloldal Környezet Szabadság (Sel) elnöke szerint eredendő bűn összeölelkezni a volt olasz kormányfővel, Silvio Berlusconival.

Ennél egy lépéssel tovább ment Andrea Coletti, az M5S képviselője, aki szerint a Letta-kormány nem más, mint egy paktum az állam és a maffia között. Coletti szerint Berlusconi a nagykoalícióval mentelmet szerzett magának az ügyészségekkel szemben. Roberto Maroni, az Északi Liga elnöke szintén csalódott volt Letta beszéde hallatán.

A második köztársaság vége

Letta a válaszában arról beszélt, hogy Olaszországnak le kell zárnia a második köztársaság korszakát, és konkrét döntéseket sürgetett; mint fogalmazott, a reformokhoz széles többség kell. A kormányfő Európáról is beszélt; szerinte az EU-nak másfajta döntéseket kell hoznia. Mint elmondta, ő akkor érezte magát európainak, amikor Francois Mitterrand és Helmut Kohl 1984-ben a verduni csata helyszínén együtt emlékezett meg a háború áldozatairól.

A szenátusban kedden lesz a bizalmi szavazás. Letta a tervek szerint még aznap Berlinbe, szerdán pedig Párizsba és Brüsszelbe látogat.

Rovatok