Index Vakbarát Hírportál

Putyin kitüntette a munka hőseit

2013. május 1., szerda 16:06

Az Oroszországban nemrég újra rendszeresített Munka Hősei arany érdemrendet idén is Vlagyimir Putyin orosz államfő adta át Szentpéterváron. A kitüntetettek között sebész és bányagépész is volt.

Putyin öt személynek adományozta az elismerést. A választás egy 40 éves tapasztalattal rendelkező gépészre, egy cseljabinszki esztergályosra, egy kemerovói bánya gépészére, egy idegsebészre, a Budrenko Intézet igazgatójára és a nemrég felújított szentpétervári Mariinszkij színház vezetőjére esett.

A Munka Hőse érdemrend az Oroszország Hőse elismerés mellett a második legmagasabb állami kitüntetés lett az Oroszországi Föderációban. Putyin rendelete értelmében az elismerést elnyerő személyeknek, így a "munka hőseinek" még életükben bronz mellszobrot állítanak szülővárosukban.

A Szovjetunióban rendkívül rangosnak számító, hasonló elnevezésű elismerés bevezetésének ötlete tavaly december elején merült fel. A kezdeményező Igor Holmanszkih, az orosz elnöknek az uráli föderációs körzetbe 2012 májusában kinevezett képviselője. Az Uráli Vagongyár korábbi üzemvezetője arról vált híressé, hogy egy 2011 decemberi televíziós műsorban felajánlotta Putyinnak, kollégáival, a munkásokkal együtt Moszkvába utazik és megvédi a hatalmat az ellene tüntetőktől.

A sztálini korszakban, 1927-ben Munka Hőse elnevezéssel alapított kitüntetést 1928 és 1938 között adományozták a Szovjetunióban, ezután a Szocialista Munka Hőse érdemrend nevet kapta, amelyet először Sztálinnak ítélték oda 1939-ben. Később a Varsói Szerződés többi államára is kiterjesztették az elismerést, így Magyarországon is megjelent 1953-ban. A kitüntetés  1991-ig létezett.

Rovatok