Index Vakbarát Hírportál

260 000 ember halt meg a szomáliai éhínségben.

2013. május 2., csütörtök 20:29

Mivel nem lövöldöztek, robbantottak vagy szeleteltek, ezért Szomáliában viszonylagos észrevétlenségben halhatott meg negyedmillió ember a 2010 és 2012 között tomboló éhínségben. A BBC az élelmezésügyi világszervezet (FAO) csütörtökön publikált jelentését szemlézve arra hívja fel a figyelmet, hogy az áldozatok fele még nem töltötte be az ötödik életévét.

A felmérést megrendelő ENSZ-alszervezetet is meglepte az áldozatok nagy száma, hiszen ha belegondolunk, minden huszadik szomáliai lakos, és ezen belül minden tizedik kisgyerek belehalt az éhezésbe. A főváros, Mogadishu térségében ez a szám még megdöbbentőbb, ott az öt éven aluliak 17 százaléka vesztette életét az alultápláltság miatt. Ez az éhínség volt a legnagyobb az elmúlt 25 évben, korábban ezt a dicstelen ranglistát szintén Szomália vezette az 1992-es, 220 000 áldozatot követelő éhínséggel.

Az élelmiszerhiány elsőrendű oka a szárazság volt, amit csak súlyosbított a polgárháborús helyzet. Az ellátmányok elosztásában nehézséget jelentett, hogy a területet az al-Kaidával szövetségben álló al-Shabab iszlám milícia ellenőrzi, ők pedig egyszerűen tagadták az éhínség létét, és kitiltottak minden nyugati segélyszervezetet.

De Rudi Van Aaken, a FAO igazgatóhelyettese a nemzetközi segítség késlekedését is felelőssé tette a tragédiáért, ugyanis szerinte nem akkor kéne segélyeket szervezni, amikor már hivatalosan is beáll az éhínség. Az ENSZ csak 2011 júliusában deklarálta a katasztrófahelyzetet Szomália déli részén, és a központi kormányzat által ellenőrzött régiókra is továbbterjedő élelmiszerhiány végül 2012 februárjában enyhült a csapadékosbb időjárás megérkezésével.

Rovatok