Index Vakbarát Hírportál

Aranybánya omlott 60 bányászra Darfúrban

2013. május 2., csütörtök 15:45

Legalább hatvan ember életét vesztette a Szudánhoz tartozó Darfur északi részén, amikor beomlott egy aranybánya. A hírről a szudáni parlament képviselője számolt be csütörtökön. Ahmed Amr szavai szerint a tragédia hétfőn történt. A darfúri radiodabanga internetes portálján szerdán korábban szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy az áldozatok száma a százat is meghaladhatja.

A hosszú időkre visszanyúló, de tíz éve aktívan zajló polgárháborútól dúlt országrész fő értékét az arany- gyémánt-, urániumkészletei mellett jól művelhető földjei jelentik. A konfliktus a Kartúmból irányító arab elit és a fekete afrikai őslakosok között zajlilk. (Csakúgy, ahogyan ez a két éve hosszas fegyveres konfluiktus után népszavazással önállósodott Dél-Szudánnal történt. A több mint félmillió négyzetkilométeres új ország kőolajban gazdag, ám a vezetékek miatt infrastrukturálisan most is Szudánra szorul, amely a lelőhelyek tulajdonjogának egy részét vitatja is.)

Az eddig háromszázezer ember életét követelő darfúri polgárháború során az aranylelőhelyekért is véres küzdelem folyik, a helyi törzsek között is: februárban egy ilyen harc során 51 ember vesztette életét.

A múlt hónapban egy hat éves program keretében három és fél milliárd dollárt szavazott meg Szudánnak Dárfúr újáépítésére egy katari donorkonferencia.

Rovatok